Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Funkiskök | Inred ditt kök i funkisstil

Funderar du på att inreda ditt kök i funkisstil? Här kan du läsa om denna populära stil och även se exempelbilder på snygga funkiskök. 

Funkiskök passar bra i ett modernt hem

Man ska inte fästa så stor vikt vid vad som för tillfället är på tapeten. Gällande inredning så finns det idag en stor trend i öppna ytor och där man framförallt vill komma åt en öppen planlösning i köket. Detta då den underlättar samtalet och där man - trots att man lagar mat - fortfarande kan tala med övriga familjemedlemmar. Mycket tyder på att även denna trend - precis som alla andra - kommer att svalna och ersättas av andra. I Sverige har vi allt sedan 30-talet haft en förkärlek till funktionalismen och det innebär att många hus, lägenheter och fastigheter är byggda i den stilen.

funkiskök

Funkisstilen är - i synnerhet i köket - motsatsen till de öppna ytorna. I ett funkiskök så handlar istället det mesta om att allt ska vara enkelt; det ska finnas god förvaring, det ska vara enkelt att nå saker och ting - vitvaror står strategiskt placerade, arbetsbänkar har en perfekt höjd - speciella kryddhyllor finns: Köksluckor och bänkar är stilrena, släta och utan onödiga krusiduller.

Ljusinsläppet är stort och ständigt närvarande. Den berömda arkitekten Gunnar Asplund menade att gårdagens pråliga detaljer var oärliga och enbart skapades för att byggkostnaderna skulle bli högre. Le Corbusier ville ha “sina maskiner att bo i” och där har vi två stycken meningar som väl sammanfattar vad ett kök i funkisstil innebär. Det är naket, avskalat, billigt och väldigt, väldigt funktionellt och tacksamt att vistas i. Något som inte på något sätt innebär att ett kök i funkisstil är tråkigt. Tvärtom!

kök i funkisstil

Vi ser att fler och fler väljer att behålla sina funkiskök och snarare anpassa dessa till vår tid snarare än att riva ut dem och ersätta med mer öppna kökslösningar. Något som verkligen uppmuntras och vi tänkte peka på några detaljer som är avgörande kring hur du ska lyckas hitta den perfekta balansen mellan funktion och avskalad estetik.

Så inreder du ett kök i funkisstil

Det finns några nycklar kring hur man ska tänka för att lyckas med att inreda ett kök i funkisstil och i en mer modern tappning. Vi tänkte rada upp några av våra tankar här nedan och vi hoppas att dessa ska vara inspirerande för dig:

  • Förvaringen. Det utmärkande för ett funkiskök är att det ska finnas god förvaring och att var sak, som det brukar heta, har sin plats. Vår rekommendation för en mer uppdaterad förvaring är att man använder sig av underskåp och att man försöker att använda sig av öppna hyllplan istället för överskåpen. En tidstypisk stringhylla kan också med fördel placeras på en vägg.

  • Färgerna: Vi skulle förespråka vitt kakel med svarta fogar, detta som en slags bas. Köksluckor och annat kan man gärna välja någon dov accentfärg - gärna i beige, grönt, grått eller mörkare blått.

  • Bänkskivorna. Ett utmärkande drag för hela funkisstilen var en diskbänk i aluminium. Vågar du återvända till den - något bespottade - modellen då är mycket vunnet. Dessa är snygga, de är lätta att torka av (funktionella!) och de kräver minimalt med underhåll. Annars så kan en lyxigare bänk i någon natursten vara värd att överväga. Tänk även på att exempelvis två stycken diskhoar kan vara lösningen på många problem.

  • Detaljerna. Tänk bort alla onödiga detaljer och försök att skala bort i så stor mån som möjligt. Handtagen på skåpen kan vara av exempelvis läder - ett material som matchar mot de flesta färger som finns.

  • Retro: Du behöver inte tänka att dina vitvaror ska vara gamla - men däremot så får de gärna se ut att ha några år på nacken. Många leverantörer har återgått till sina rötter och tillverkar spisar, fläktar, kylskåp och frysar i retrostil - men med dagens moderna funktioner.

  • Möblerna: Har du yta i ditt funkiskök så kan du med fördel välja tidstypiska möbler tillverkade efter samma tänk. Stolar från Hans J Wegner eller Eames, en lampa från Poul Henningsen och kanske en poster från Världsutställningen i Stockholm från 1930 (skapad av funktionalisten Sigurd Lewerentz) är exempel på vad du kan välja. Var beredd på att öppna plånboken dock!
Vi hjälper dig med ditt nya kök!



25 Oct 2017