Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Gör din egen hushållspappershållare i betong och trä

Hushållspapper är ett måste att ha i köket. Genom detta så kan man snabbt torka upp saker man spillt och därigenom också skydda ytskikten. Även kladdiga barnmunnar och händer kan snabbt torkas av och skona ytskikt från svårtvättade fläckar.

Hushållspapper används utöver detta även i samband med matlagningen. Du torkar vätska av fisken, du låter baconet rinna av och du använder hushållspapper för att torka bort fettet från stekpannan. Kort sagt: en absolut nödvändighet - men frågan är hus man ska förvara det?

Det finns naturligtvis hushållspappershållare av olika modeller att köpa i butiker. Exempelvis IKEA har ett stor utbud där du säkerligen kan hitta både funktionella och stilsäkra hållare för just ditt köp. Om inte? Ja, då kan du med fördel tillverka en egen hushållspappershållare och skapa en unik sådan som bättre passar för dina krav gällande inredning och estetik. Vi tänkte här gå igenom en cool modell där du blandas två olika, populära material i form av betong och trä och skapar en hushållspappershållare som verkligen ger ditt kök ett estetiskt lyft.

Så här gör du en läcker hushållspappershållare

Just betong är ett material som kommit starkt under senare år. Vi använder idag betong i allt från golv vidare till bänkskivor. Detta ger ett ruffigt, coolt intryck som faller in väl i den industriella looken som många aktivt eftersöker. Betong är emellertid även ett kallt material som tenderar att skapa ganska sterila miljöer. Här kan en blandning av ett varmare material vara en nyckel.

Trä är ett material som ger exceptionellt mycket värme och som ger en mer hemtrevlig atmosfär i köket. Kombinerat med betong får man det bästa av två världar: harmoni och råhet. Kan det bli bättre?

Den hushållspappershållare vi ska visa upp här är relativt enkel att göra. Vi tar dig hela vägen från start till mål genom att rada upp följande punkter:

  1. Börja med att bygga en form att gjuta i. Den ska ha innermåtten 220x220x40 mm och vara kvadratisk till formen. Viktigt är att sidorna - själva formbitarna - är längre än bottenplattan och att de sticker ut i varje hörn. Skruva ihop alla bitar och täta med silikon längs kanterna. I botten så borrar du ett hål i centrum varpå du sedan fäster lite cellplast på utsidan. Efter detta så skruvar du - med en skruv på 60-70 mm - genom hålet. Den ska penetrera cellplasten, men inte gå rakt igenom. Ungefär 25 mm av skruven ska lämnas.
  2. Gjut. Dags att gjuta. Köp finbetong i din lokala bygghandel och följ anvisningarna på förpackningen. Häll betongen du blandat i formen du just har byggt. Se till att vibrera när du häller så att eventuella luftbubblor försvinner. Släta av så att du får en jämn, rak och snygg yta och finish.
  3. Plasta in. Efter att du jämnat ut ytan så ska du täcka betongen med plast och låta den vila/härdas i ungefär ett dygn. Därefter lyfter du plasten och häller på vatten - ganska mycket! - för att sedan åter upprepa proceduren. Det vill säga: plasta in och låt vila i ytterligare ett dygn.
  4. När betongen torkat - två, gärna tre dagar - så skruvar du isär formen. Vänd upp och ner och tryck försiktigt ur betongen ur formen. Se till att den inte landar hårt så att den spricker.
  5. Fäst en trästav. En trästav - vanlig rundstav med måtten 290 mm - är perfekt. Såga till den i en lämplig längd och gör gärna lite snitt på toppen med en kniv - för ett unikt utseende. Förborra i botten och fäst den sedan i den skruv som sticker upp ur betongen. Avsluta med att fästa tassar i botten så att vare sig bänkskivan eller din nya hushållspappershållare skadas i framtiden. Klart!

Läs mer

Lägga nytt golv i köket

Modernt kök med smart förvaring för den trångbodde

Bänkskivor | Inspiration

 

Vi ger ditt kök ny glans!



17 May 2021