Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Lägga nytt golv i köket

Står du inför att lägga nytt golv i köket? Det finns massor av valmöjligheter gällande ett golv som ska placeras i ett kök, men det finns även en hel del fallgropar bland dessa.

För att hitta rätt golv så måste man utgår från sig själv, sin egen smak, den egna budgeten och den egna livssituation. Det senare innebär att vissa golv kanske passar bättre i singelhushållet än hos en småbarnsfamilj.

Att välja golv till ett nytt kök är inte helt enkelt. Det finns massor av infallsvinklar och massor av olika detaljer att ta hänsyn till. Gällande exempelvis barnfamiljer så får man räkna med en massa spill och en massa tappade saker och föremål. Då vill man ha ett golv som är lätt att städa och samtidigt ett lite mjukare sådant som inte gör att tappade föremål går sönder.

nytt golv i köket

Har man exempelvis ett betong- eller stengolv så får man räkna med att i stort sett allt som tappas kommer att gå i kras. Dessutom kan ett så pass hårt golv innebära en ökad skaderisk i samband med att barnen ramlar.

Linoleum passar bra för barnfamiljer

Linoleumgolv har länge setts som passé och ute. Det handlar om att många familjer valt att riva ut sina linoleumgolv till förmån för andra lösningar. Golvet i fråga bygger på en engelsk uppfinning och det har varit i bruk sedan slutet av 1800-talet. Det handlar således om en äldre lösning. Men, är den omodern?

Vi skulle säga att det är ett golv som ligger helt rätt i tiden. För att skapa ett golv av linoleum så används gamla materialavfall från exempelvis industrier. Det skapar ett kretslopp och det ger ett miljövänligt golv - något som torde tilltala många idag.

Dagens linoleumgolv är dessutom förstärkta med juteväv och det leder till en ökad livslängd. Golvet är enkelt att rengöra, det isolerar bra mot ljud och det är samtidigt ett varmt och skönt golv att gå på. Det finns ett väldigt stort urval både gällande färger, mönster och strukturer och det gör att golvet kan anpassas mot den personliga smaken. Dessutom är dagens modeller lätta att lägga in på egen hand då det handlar om klickgolv.

Priset är en annan fördel. Vi skulle säga att detta golv är något som definitivt bör tas med i beräkningen inför ett golvbyte - åtminstone om man har småbarn.

Kakel i köket - fungerar det?

För singelhushåll och för familjer med äldre barn finns det fler golv att välja bland. En populär lösning idag handlar om kakel. Frågan är om det är en sund idé? Kakel är snyggt, det är praktiskt sett till städning, det finns i olika storlekar och former. Men, kakel bör sättas på väggen.

Många tänker fel i denna fråga. På ett golv ska man istället för kakel använda sig av klinker. Det är gjort av grovkeramik och är tåligare än kakel. Klinker tål, helt enkelt, mer stryk och klarar lite tuffare tag än vad kakel gör. Man kan även vid klinker ta del av ett stort urval både gällande färg, form och mönster. Kakel på väggarna - klinker på golvet: det är vår rekommendation.

Nackdelen med klinker är att det är kallt. Att gå ner i köket en morgon i januari kan innebära iskalla fötter och snabba steg mot närmaste stol. Så vill man inte ha det. Lyckligtvis så finns det alternativ och ett av de bästa är att - i samband med golvläggningen - installera golvvärme. Det ger dig ett varmare och skönare golv och där du samtidigt kan njuta av de övriga fördelar som klinker ger. Tänk dock på att golvvärmen ska installeras av en behörig elektriker.

Vi är ett tryggt och prisvärt alternativ när det gäller köksrenovering i Stockholm!
22 Oct 2019