Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Bänkskivor | Inspiration

Välj bänkskivor både för funktion och utseende. Här kan du läsa tips om bänskivor i an rad olika material och utföranden.

Bänkskivan – en stor del av köket

För att få ett vackert kök så handlar det mycket om att låta de små detaljerna bilda en helhet. Man ska försöka hitta en röd tråd både gällande färg, form, material och funktionalitet. Gör man inte det så finns det en risk i att köket känns spretigt och att det inte fyller den funktion man vill nå. Bänkskivor spelar en stor roll i detta.

"Bänkskivor har två stycken funktioner. Dels så handlar det om rena arbetsytor som ger dig möjlighet att förbereda maten du ska tillaga och där du även kan ha nödvändiga saker - utrustning och livsmedel - stående."

Dels så utgör även bänkskivor en stor del av kökets yta. Du och dina gäster ser hela tiden bänkskivorna; men ni kanske inte tänker på dem på samma sätt som ni gör med köksluckor, vitvaror och spisen. Det finns där - men de glöms tyvärr ofta bort. Bänkskivor spelar en stor roll och vi tänkte titta lite närmare på hur du ska tänka vid valet av sådana.

Bänkskivor - inspiration och råd

Enklast blir om vi går igenom några vanliga material för bänkskivor och vilka egenskaper dessa har - positiva såväl som negativa.

  • Massivt trä: Fördelar med att välja massivt trä är att man får ett varmt kök. Trä är ett levande material som ger en hemtrevlig känsla och som skapar ett lite mjukare intryck. Lite beroende på vilket träslag man väljer så varierar såväl pris som intrycket. Viktigt att veta är att trä kräver omsorg och skötsel. Det är känsligt för vatten så bänkskivor av trä kan med fördel ytbehandlas för längre hållbarhet.

  • Laminat: Laminat är den billiga lösningen. Men, den ser inte billig ut. Tvärtom så kan bänkskivor av laminat se väldigt exklusiva ut. Detta till en början; tyvärr så åldras de inte särskilt väl och detta brukar ofta synas i skarvarna (som är väldigt fuktkänsliga). Ett bra val är det dock för dig som söker ett lite billigare alternativ - som fortfarande är väldigt funktionellt.

  • Rostfritt: En gammal klassiker frå funkis-eran som är på väg tillbaka. Och, varför inte? En bänkskiva i rostfritt har många fördelar: den är enkel att hålla ren, den står emot väta, den klarar syra och den klarar sig från skador om du tappar något på den. Det enda minuset är att den kan blir repig samt att alltför heta saker - en gryta utan underlägg - kan ge bucklor. Här bör du således tänka till för att få längre livslängd. Gällande priset så sa vi att bänkskivor i rostfritt stål är billiga. En sanning med viss modifikation. Det finns väldigt billiga standardlösningar, men om du ska specialbeställa och måttillverka så kan det bli ganska dyrt.

  • Betong: Allt fler väljer betong som material för sina bänkskivor. Detta som en följd av den industriella touchen som många aktivt eftersöker. Visst, en bänkskiva i betong skapar en häftig kontrast till övriga detaljer i ett kök och visst finns det fördelar med den ruffiga, oslipade ytan. Men, du måste sköta bänkskivan också. Den ska dels impregneras och dels så bör du vara medveten om materialets hårdhet. På samma sätt som för granit så ska du undvika att tappa någonting på skivan i fråga. Betong klarar inte av syra så bra heller. Priset? Många tror att betong blir extremt billigt. Det blir det också - förutsatt att du gjuter själv. Tar du hjälp så kan priset bli väldigt dyrt i slutändan. Det är dock inget dåligt val på något sätt; vill du ha ett unikt kök som skiljer sig från mängden så är definitivt bänkskivor av betong en cool lösning.

Sten

Här tänkte vi rada upp några olika typer av stensorter som normalt används för bänkskivor:

  • Marmor och Kalksten: marmor är det första som folk tänker på då bänkskivor av sten kommer på tal. med all rätt. Både marmor och kalksten har liknande egenskaper och den stora uppsidan ligger i att det handla om ett tidlöst material som passar överallt. Marmor och kalksten är värmetåligt, men däremot väldigt känsligt mot olika syror. Det är inte läge att placera vinägerflaskor på en marmorskiva. Det går - och man ska så göra - att impregnera en bänkskiva i sten för att den ska bli mer motståndskraftig mot spill av olika vätskor.

  • Granit: Granit är en dyr bänkskiva - men det handlar om en ren investering då en sådan har en livslängd som är att anse som för evig. Den enda egentliga nackdelen - utöver den högre kostnaden - är att den är extremt hård. Tappar du ett glas eller någonting annat på skivan så kommer glaset i fråga att gå sönder. Har du en mattslipad bänkskiva av granit så kan denna bli repig efter några år och vara i behov av en omslipning. Det fina med granit är att det går att matcha mot nästan allting; det är tidlöst men ger samtidigt en modern touch till ett kök.

Läs mer

Höj din låga diskbänk

Inbyggda vitvaror - inspiration

Kök med dubbla ugnar

Minimalistiskt kök i betong

 

Vi ger ditt kök ny glans!9 Nov 2020