Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Växter i köket – Inspiration

6 växter som trivs i köket

För den som trivs i köket och gärna vistas där mer än vid själva matlagningsmomentet kan några växter ge en hemtrevlig och bebodd känsla. Lite beroende på hur det ser ut med ljusinsläpp och normal temperatur i just ditt kök finns det en mängd vackra plantor att välja mellan, som både skapar trivsel och sätter guldkant på matlagningen. Här följer några exempel på växter som gör sig extra bra i köket!

Kryddväxter

Tillgång till färska örter i matlagningen är inte den enda fördelen med kryddväxter i köksfönstret - det både ser trevligt ut och doftar gott! Köp örter och kryddväxter av god kvalitet och sköt om dem väl så kan de hålla ett bra tag. Många kryddväxter har behov av gott om sol, vatten och plats i krukan. Några exempel på både snygga och användbara kryddväxter är förstås olika sorters basilika, men även mynta, rosmarin, timjan, salvia, citronmeliss och persilja gör sig bra i kökskrukorna.

växter i köket - basilika

Triangeloxalis

Den vackra lilla plantan med det krångliga namnet gör sig bra i kökets skuggigare hörn eller kök med mindre ljusinsläpp. Triangeloxalis tål direkt solljus men bladen håller sig finare om den får stå skuggigt. Växten hör till samma grupp som harsyra, och både de trekantiga bladen och de små blommorna kan användas till exempel som ätbar dekoration ovanpå en sallad eller efterrätt!

Citrusträd

Träd som citron och apelsin kommer som bekant från soligare breddgrader än våra, men går väldigt bra att odla hemma. Särskilt om du har ett kök som släpper in mycket solljus är citrusträdet ett trevligt och lättskött inslag i köket. Ställ med fördel trädet i fönstret, där det får god tillgång till både ljus och värme. Men se upp så att det inte hamnar i för nära anslutning till ett element eller någon annan värmekälla - då kan trädet gå i dvala eller till och med dö.

Kaktus eller suckulent

Både kaktusar och suckulenter har fördelen att de är extremt kravlösa och passar i så gott som alla kök, både ljusa och mörka. En suckulent kan du vattna ca var 14:e dag till en gång i månaden, lite beroende på hur mycket ljus och värme de får. En kaktus kan du vattna ännu mer sällan. Gemensamt har de båda växterna att de vill suga åt sig vatten på egen hand, så det bästa sättet att vattna dem är att ställa dem en stund i grunt vatten, i diskhon eller på blomkrukans fat.

Avokadoträd

Att själv odla fram ett litet avokadoträd är ett kul projekt för både barn och vuxna som gillar att plantera något eget för att sedan se det gro och växa. Såhär går du tillväga:

  • Det viktigaste först - köp en stor och bra avokado! De som är förpackade i nät är ofta lite för klena och har för små kärnor.

  • Var försiktigt när du tar fram kärnan. Rispor och repor kan göra att kärnan delar sig på fel ställen.

  • Skala försiktigt bort det yttersta skalet som omsluter kärnan, eftersom det tunna skalskiktet kan göra det svårt för kärnan att öppna sig.

  • Se till att den sida av kärnan som har varit fäst vid trädet är vänd nedåt. Sidan som ska vara uppåt är något rundare och slätare än sidan som ska vara nedsänkt i vatten.

  • Stick försiktigt in en tunn blompinne på vardera sida av kärnan, ett fåtal millimeter, bara tillräckligt för att kunna rigga upp den i ett vattenglas med någorlunda smal öppning - något vidare än själva kärnans diameter. Du kommer att se en naturlig markering i kärnan, som en linje som sträcker sig hela kärnan runt. Stick INTE in pinnarna i markeringen, utan håll dig bredvid den. Detta för att det är vid markeringen som kärnan ska dela sig för att kunna gro.

  • Låt kärnan stå i nedsänkt i vatten ungefär till hälften. Efter ca tre till fyra veckor ska kärnan börja bilda rötter nedåt, och efter ytterligare tre till fyra veckor kan det börja växa på riktigt.

  • När det har börjat växa uppåt är det dags att plantera kärnan med rötterna nedåt i en kruka med jord. Det är framförallt rötterna som ska vara under jord, kärnan ska sticka upp ovanför. Placera krukan ljust men inte i direkt solljus och vattna ofta, varje eller varannan dag beroende på hur varmt det är.

  • Bli inte ledsen om det inte fungerar på första försöket, det är inte säkert att du har gjort fel, olika kärnor gror olika lätt. Att odla sitt eget avokadoträd är inte helt enkelt, men blir vackert och är värt mödan när det väl börjar växa!

  • Växer ditt lilla avokadoträd mycket, byt kruka och fyll på med jord när det behövs. Har du lite flyt kommer du att behöva flytta ned trädet från fönsterbänken till en rymligare plats om inte alltför lång tid!


Läs mer

Modernt kök med smart förvaring för den trångbodde

Kök 70-tal | Inred ditt kök i 70-talsstil

Lantligt kök | Så inreder du ett stort lantkök

Funkiskök | Inred ditt kök i funkisstil

 

Vi ger ditt kök ny glans!



20 Jan 2021