Här hittar du tips för att få till ett lantligt kök. Läs om hur du ska tänka kring möbler, förvaring och mycket annat i ett stort lantkök.
Drömmer du om ett stort lantkök?
Kökets roll har förändrats genom åren. Vi lagar fortfarande vår mat i det - men skillnaden är att vi numera ofta gör det tillsammans. Från att ha varit en mindre, isolerad del av hemmet har köket nu tagit steget till att bli boendets mest sociala plats. Välkommet - och väldigt roligt. Det känns lite italienskt att spendera tid tillsammans i ett kök där alla hjälper till, där man samtidigt samtalar och där man hela tiden har kontakt med varandra; och där det avslutande momentet blir själva måltiden. Många av oss har en bild av hur ett sådant kök ska se ut och många är vi som drömmer om ett stor lantkök.
Den stora frågan är om det är möjligt att skaffa ett sådant? Självklart. Och detta oavsett hur stor yta man har att röra sig med. Det stora lantköket kan mycket väl kallas ett mindre lantkök; det är trots allt känslan man vill åt, eller hur?
I en större stad skulle vi säga att ett kök i lantlig stil nästan kommer till rätt på bästa sätt. Varför? Jo, det är där man behöver en ventil för att koppla av, varva ner och låta stressen rinna av. Precis de känslor som den lugnare, lantliga stilen har en förmåga att ta bort. Dova färger, rustika möbler, härliga detaljer och utrymme för det mer personliga gör att köket blir en oas; en plats för själslig rekreation och för umgänge med de man tycker om: sin familj och sina vänner. Vad mer kan man begära av ett kök?
Tips för att inreda ett lantligt kök
Det talande för ett kök i lantlig stil är att den personliga smaken får ett större utrymme än i andra inredningar. Glöm tanken på det sterila köket där var sak har sin bestämda plats, glöm tanken på att gå ton i ton och matcha varenda liten detalj rent färgmässigt och glöm bort tanken på hur andra uppfattar det. Ett kök i lantlig stil utgår från din smak och endast din.
Tänk dig själv hur kök ser ut i exempelvis sommarstugor. Där handlar det - till mångt och mycket - om att man tager vad man haver och inreder köket efter vad som finns tillgängligt och vad som behövs. Den tanken tycker vi ska löpa som en röd tråd även om det lantliga köket ska inredas i en tvåa på Södermalm. Vi tänkte komma med några små tips som kan hjälpa dig att hitta rätt och som brukar vara utmärkande då man talar om det lantliga köket.
- Rustikt och pampigt. Möblerna får med fördel vara mer rustika och grovhuggna i ett lantligt kök. En sliten pall med flagnad färg blir ett perfekt komplement till de grova bänkskivorna i mörkt trä. Finns det en öppen spis så ska denna framhävas och gärna ramas in med vedträn.
- Förvaring. Utöver över- och underskåp så brukar ett vitrinskåp bara ett måste då man talar om ett lantligt kök. Fyll detta med dina finaste glas, låt det ta plats och ge det en nyckelroll i din inredning. Ju äldre ditt vitrinskåp ser ut, desto bättre är det.
- Detaljer. Låt exempelvis grönsaker och frukter synas och utgöra en slags färgfond i köket. En vinhylla i trä eller i smide är också en typisk detalj. Blommor är nästan ett måste. Låt även kokböcker, gamla, fina kaffeburkar och annat stå framme. Gamla posters - gärna med anknytning till mat - brukar också vara vanligt förekommande och är utmärkta att inreda med.
- More is more. Våga ta i och våga hitta din stil i det lantliga köket. Många tillverkare av exempelvis spisar och vitvaror tillverkar numera produkter i retrostil - men med moderna funktioner. Dessa brukar passa bra i lantliga kök.
Andra inlägg
- Lättskötta bänkskivor i trä till köket
- Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter
- Fem klassiska pinnstolar
- Byta kolfilter i fläkt – en guide
- Rengöring av vedspis
- Kökstrender 2023
- Byt handtag och knoppar i köket
- Måla om kakel – snygga till ditt kakel med målning
- Nytt kök för under 100 000 kr
- Hur bygger man ett skafferi?