Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Kök 70-tal | Inred ditt kök i 70-talsstil

Tips för dig som vill ha ett kök i 70-talsstil. Vi går igenom de klassiska detalerna i ett 70-talskök: vinyltapeter, plastmöbler, mässingshandtag, mm. 

Varför inte ett 70-talskök?

Få perioder är så bespottade som 70-talet så det kommer till inredning, mode och design. Nämner man att att sjuttiotalet är på väg tillbaka så möts man ofta av korstecknet och där personen i fråga skakar bryskt på huvudet. Det är lätt att tänka manchester, plysch, gillestugor i furu, polisonger, V-byxor, storblommiga tapeter och plastmattor då man nämner 70-talet. 

Det stämmer också; alla dessa element var vanligt förekommande under detta decennium - men sjuttiotalet var mer än så. Faktum är att du förmodligen redan idag har ett kök som till stor del påminner om det vanliga köket idag - och att framtidens kök kommer att påminna än mer om detta.

modernt kök med inspiration från 70-talet

Låt oss förklara. Det kök som många idag eftersöker är ett kök där ytan är öppen mot vardagsrummet och mot matsalsdelen; gärna avskärmat enbart genom en köksö. Det frapperande i detta är att man använde sig av samma öppna planlösning under 70-talet och där man istället skärmade av med glas (något som, hör och häpna, visat sig vara extremt populärt även idag - för bevis: se exempelvis interiören på den toppmoderna restaurangen på Fotografiska Museet i Stockholm).

En annan skillnad ligger i att man använda sig av så kallade barkök under 70-talet där man - genom en lucka mellan under- och överskåp - både kunde samtala och servera olika rätter.  Vågar vi gissa att även den modellen kommer tillbaka inom en snar framtid? Allt går igen, även det så bespottade 70-talet.

Du kommer att trivas i ett kök i 70 talsstil

Det som många glömmer bort då det kommer till inredningen under 60-70-talet var att den skapades för trivsel. Det innebar många, starka färger, möbler med mer bulliga former och gärna en löpande tråd i form av trä.

Under 60-talet var teak och jakaranda populärt - under 70-talet så var det furu som gällde. Både på köksluckor och som panel i köket. Det är något som du kan eftersöka även gällande dina bänkskivor. oavsett om du väljer furu eller något annat träslag så kan du låta bli att måla träet. Olja in och låt det behålla sin naturliga nyans; det ger både värme, trivsel och är samtidigt lätt att matcha mot annat.

modernt 70-talskök

Kort och gott - inreder du ett kök i 70 talsstil så kommer detta att bli väldigt trivsamt och väldigt hemtrevligt. I och med att du - som många andra - söker- eller hittat en bostad med öppen planlösning så är du redan hemma på den fronten.

De tidstypiska detaljerna skapar ditt moderna 70 talskök

Det finns - som inom alla tidsepoker - några saker som man kan behålla och några som man kan bevara. Så även gällande 70-talet. Vi skulle därför vilja peka på några detaljer som vi anser vara välfungerande rent designmässigt även idag och som passar finfint i ditt kommande retrokök ala 70-talet.

  • Vinyltapeter. Jo, minsann. Vinyltapeten är, om uttrycket tillåts, åter på tapeten och detta är något väldigt positivt. En vinyltapet är extremt bra i ett kök då den stöter bort väta och är lätt att tvätta. Vågar du så väljer du en storblommig modell, annars finns mer neutrala mönster också.

  • Panel: En panel i furu skapar en väldigt hemtrevlig känsla och passar väldigt bra i ett kök.

  • Bardel. Finns ett utrymme så kan du med fördel lägga in en bardel i nära anslutning till ditt kök. Under sjuttiotalet var denna del en ganska väsentlig del av inredningen och där stod man och lekte Kojak, Columbo eller någon av de andra amerikanska detektiverna man såg på tv. Välj snygga flaskor och låt din bar ta plats.

  • Handtagen på skåpen bör vara av mässing.

  • Möbler av plast eller korg var väldigt populära under 70-talet. Dessa passar även idag. I synnerhet om du hittar exempelvis stolar från Eero Saarinen eller lampor från Verner Panton.

  • En annan lampa som håller idag - och som används i allt från 50-60-70-tals kök är Bumlingen. En tidlös klassiker som gör sig bra i såväl köket som vardagsrummet och - som bordslampa - i sovrummet.

  • Dåtidens spotlight: Om vi idag använder oss av spotlights som ljuskällor så var det vanligt att man under 70-talet skapade punktbelysning genom taklampor. Denna metod skulle vi verkligen slå ett slag för. Hitta snygga taklampor i olika storlekar och placera dessa där du vill ha det lite extra upplyst i köket.

  • Keramik. Keramik som ofta användes under 70-talet var serien Annika skapad av Rörstrand. Den går att hitta än idag och - faktiskt - till ett överkomligt pris.

  • Golvet: Lackade korkplattor löpte ofta som en röd tråd genom en 70-talsvilla.

  • Växter. I ett klassiskt kök från 70-talet så spelade växter en stor roll. Det bör du anamma till din moderna variant. Se till att skapa små oaser runt omkring i köket och låt exempelvis basilika, koriander och andra ätbara växter stå framme.
Vi hjälper dig med ditt nya kök!30 Oct 2017