Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Bygg ett kök som är lätt att arbeta i

kök som är lätt att arbeta i

Det många gör fel då det kommer till att renovera sitt kök - eller bygga ett helt nytt sådant - är att man fokuserar för mycket på hur det ska se ut. Man lägger mycket tid och omsorg på att hitta rätt material, man väljer lösningar som är tilltalande för ögat och man är beredda att betala ganska mycket för att få ett kök som ger den där wow-känslan. Det är bra, förutsatt att man planerat basen noggrant innan. Vårt råd: bygg ett kök som är lätt att arbeta i och välj därefter lösningar som passar din smak.

"Ett kök är nämligen en arbetsplats också. Det handlar om en yta där du ska laga mat och som måste - via en god planering - underlätta för dig och din familj vid matlagningen. Bygger du ett nytt kök som endast har planerats utifrån estetiken så kommer du också att bli besviken och det finns en risk i att du kommer att gruva dig snarare än att längta efter att laga middag."

Så ska det inte vara: ett nytt kök ska skapa en längtan, det ska vara en plats man trivs i och som man inte vill lämna. Det blir det också, om man bygger det utifrån vissa kriterier. Den viktigaste kommer här:

  • Den gyllene triangeln: Det första som bör planeras in är hur förhållandet mellan kylskåp, spis och diskho ser ut. Dessa tre punkter bildar det man brukar kalla för den gyllene triangeln. Här bör avståndet vara så kort som möjligt - eller åtminstone ha en smidig förflyttningsväg mellan sig. Du bör fundera mellan olika lösningar här och inte direkt låsa dig vid första bästa. Du ska ha fri lejd mellan stationerna; att exempelvis placera diskmaskinen fel kan innebära ett stopp i flödet varje gång luckan är nedfälld. Detsamma gäller en sämre placerad köksö.Ett tips är att ta hjälp. Några timmars konsultation kan dels öppna upp för nya infallsvinklar och dels också ge en väldigt bra lösning i köket utifrån den givna ytan du har till förfogande.

Misstag du ska undvika i köket

Skapar du en tillfredsställande triangel i köket så är mycket vunnet. Det ger en bra bas som rä enklare att planera utifrån. Nästa steg är, enligt oss, att undvika de värsta falluckorna och de vanliga misstagen som man kan se efter en köksrenovering. Vi radar upp tre typiska sådana:

  • Misstag nummer ett - För liten arbetsyta: Ett vanlig misstag, framförallt i mindre kök. Du vill ha så stor yta som möjligt att arbeta på. Ibland så kan det finnas ett värde i att planera för att placera köksutrustning och apparater i skåp snarare än ha dessa framme. Det gör att elen bör ses över tidigt och att en elektriker ska vara med vid din planering. Ett kök med minimala arbetsytor kan se inbjudande ut - men det skapar allt som oftast frustration.

  • Misstag nummer två - Fel ljuskällor: Ett kök som inte skänker tillräckligt god belysning är ingen plats man trivs på. Du ska ha tre stycken tankar i huvudet. Dels så vill du ha allmänbelysning, dels så vill du ha arbetsbelysning - mer punktbelysning - och som ett tredje exempel så vill du ha lite mysigare ljus som ger bättre stämning. Planera detta. Tänk på var du kommer att arbeta och placera riktad belysning där - exempelvis ovanför en köksö.

  • Misstag nummer tre - Ventilationen: En bra läkt ska suga upp ånga och matos - det är den primära uppgiften. Men, du vill inte få känslan av att starta upp en flygplansmotor varje gång du trycker på startknappen. Och, du vill heller inte ha en fläkt som är svår att rengöra. Det senare är viktigt då fläktar lätt blir äckliga och ohygieniska - något som i sin tur kan leda till bakterieansamlingar. God uppsamlingsförmåga, lägre ljud och lätt att rengöra - tre egenskaper du aktivt ska eftersöka vid köp av fläkt. Det är värt att lägga några extra kronor på detta.
Vi ger ditt kök ny glans!20 Jul 2018