Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Fem klassiska pinnstolar

Vi ska här ge er fem klassiska pinnstolar och lite matnyttig information kring dessa. Men först en liten tillbakablick.

Staden Windsor i England är kanske mest känd för den klassiska slipsknuten som bär namnet. Faktum är emellertid att staden även tagit fram en annan funktionell sak: nämligen pinnstolen.

Det var i Windsor som den första pinnstolen såg dagens ljus

Och den gjorde det med självklarheten som sker då varje typ av klassiker föds. Man insåg direkt att pinnstolen var bekväm, att den var snygg, att den var anpassningsbar och att det - kanske framförallt - var både enkel och billig att tillverka.

Till Sverige kom pinnstolen under 1800-talet. Då med ett annat namn i form av stegstolen. Innan dess kallades stolen i fråga för en windsor-stol. I Sverige så kom den stora explosionen för pinnstolens omåttliga popularitet att höra ihop med industrialiseringen. Föga förvånande så skedde detta i den svenska möbeltillverkningens Mecka - Småland.

Det var i det landskapet som pinnstolar började massproduceras - och spridas från. Den stora fördelen och det som tilltalade - och knöt an - till den svenska folksjälen var att A) materialet trä användes och att B) enkelheten var talande.

Enkelheten och funktionaliteten hos pinnstolen tilltalar

En pinnstol har nämligen ingen extravaganser, inget extra lull-lull och kråm. Det är en stol med en rejäl och bekväm sits, med fyra grövre pinnar som ben och med sju smalare sådana som ett ryggstöd. Mer är så behövs inte. Det är också den stora anledningen till varför en pinnstol är lika populär idag som i slutet av 1800-talet. Varför ändra ett vinnande koncept och varför försöka förbättra något som i grunden redan är att anse som perfekt?

klassiska pinnstolar

Visst, vissa justeringar har så klart skett och modellernas utformning är inte lika stramt hållen - det behöver inte handla om exakt sju pinnar för ryggstödet, svängda former får definitivt förekomma och sitsen kan vara både rak och exempelvis sadelformad. Men, en pinnstol är en pinnstol och en sådan känner man igen. Det räcker bra så, eller hur?

Fem riktigt klassiska pinnstolar

Vilka pinnstolar kan man då räkna som klassiker? Vilka ska du hålla utkik efter om du befinner dig på en loppis eller en auktion? Här följer fem stycken exempel på klassiska pinnstolar:

  • Lilla Åland: Om det finns någon klassiker som står lite ovanför alla andra så är det Carl Malmstens Lilla Åland. Malmsten skapade modellen under en resa till Åland och därav också en förklaring till namnet. Inspirationen sägs han ha hämtat från en kyrka - Finnströms Kyrka. Stolen har, sina 70 år på nacken, aldrig blivit omodern. Den är fortfarande unik sett till att den kombinerar en modern touch med den svenska enkelheten. Stolen passar lika bra i det lantliga köket som i det mer futuristiska och moderna hemmet. En klassiker!

  • Pinnstolen Fanett: Nummer två på listan är Fanett - tillverkad av AB Edsbyverken. Designen är skapad av den finländske formgivaren Ilmari Tapiovaara och den tillverkades - och såldes - i hela fem miljoner exemplar. En succé som du fortfarande kan hitta om du har ögonen med dig nästa gång du besöker en loppmarknad.

  • Oktett. Nässjö Stolsfabrik står för nästa bidrag till vår lista. Pinnstolen Oktett blev även den omåttligt populär - och detta även utomlands. Den exporterades till tjugotalet länder dit bland annat Kina, Indien och Storbritannien kan nämnas. Kanske står det en Oktett i ett kök någonstans i Windsor?

  • KF Bas-Stol: Kooperativa Förbundet - KF - tog även de fram en klassisk pinnstol som fick det inte fullt så fantasieggande namnet Bas-Stol. Namnet till trots så skapade man en succé som föll väl i samklang med den tidens stora inredningsstil: funktionalismen. Gunnar Asplund och de andra tongivande aktörerna inom funkisstilen anammade stolen och därmed så var vägen till framgång cementerad.

  • Ray. Vi får plats med en lite udda fågel på listan också. Frågan är nämligen om Ray verkligen kan klassificeras som en pinnstol? Stolen som skapats av ryskan Lera Moiseeva är nämligen tillverkad av stålrör och inte av - som brukligt - trä. Det handlar emellertid om en modern klassiker som visar på att även en pinnstol kan föras in i framtiden, uppdateras och möta en ny publik. Ray är vacker, elegant och ytterst skön att sitta i.

Liknande artiklar

Höja låg diskbänk - Så får du en bekväm arbetsyta i rätt höjd

Kök med italiensk design

Köksinspiration - Hitta den skandinaviska stilen

Vi är ett tryggt och prisvärt alternativ när det gäller köksrenovering i Stockholm!
22 Aug 2023