Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Byt handtag och knoppar i köket

Att byta handtag eller knoppar på sina köksskåp och luckor är oftast inte så svårt. Dock finns det några saker man bör tänka på innan man ger sig i kast med att byta alla beslag i köket. 

Tänk igenom kökets stil

Olika kök har olika stil. Ditt kök kanske är nybyggt eller så är det ett gammalt funkiskök. Det finns många olika typer av kök. När du ska köpa nya beslag kan det vara bra att tänka på hur beslagen kommer göra sig i ditt kök.

Om du tittar på dem i en affär kan det vara svårt att få den rätta bilden. Du kan ta ett foto med din telefon eller söka på de handtag och knoppar som du gillar på internet när du kommer hem så att du får en bättre bild av hur de ser ut i ditt kök. Det är inte fel att blanda stilar och göra stilbrott men det kan vara bra att man är medveten om att beslagen kan se annorlunda ut hemma hos dig än i en butik eller på en hemsida. 

Köp rätt beslag

Detta är speciellt viktigt om du har två eller fler färdigborrade hål på dina köksluckor och lådor. Finns det de så behöver du mäta handtagets CC-mått. CC-måttet är det måttet som du får om du mäter centrum mellan de två skruvarna. Det finns några standardmått och de är 87, 96, 128, 160 och 320 mm men det finns mer handtag med andra mått hos välsorterade återförsäljare så du behöver inte oroa dig om ditt skåp eller lucka inte har samma mått. 

Vill du ha knoppar som bara kräver ett hål kommer du behöva spackla igen det andra hålen och troligtvis även måla om skåpen för att få ett fint resultat. För att få en jämn och slät yta behöver du anlita en firma som kan sprutlackera dina skåp. 

Är situationen den motsatta från ovanstående exempel och du vill ha ett beslag som är mer som ett handtag istället för en knopp behöver du borra ett nytt hål med rätt cc-mått. 

En annan sak som kan påverka ditt val av beslag är om föregående handtag eller knopp lämnat några märken. Om så är fallet behöver du antingen renovera ytan genom sprutlackering eller hitta ett beslag som täcker märkena. 

Beställ och montera dina nya handtag

När du är nöjd med ditt val är det dags att köpa beslagen och montera dem. Vanligtvis går detta ganska enkelt om du har rätt cc-mått på dina eventuella handtag. Du behöver för det mesta en skruvmejsel men skruvar brukar följa med. 

En ordlista för knoppar och handtag

För att förenkla ditt inköp av beslag har vi gjort en liten ordlista med vanligt förekommande begrepp och typer. 

CC-mått - Borrhålens avstånd i millimeter på ett handtag

Funkishandtag - Är ett handtag som var vanligt under 60-talet. Det består ofta av en metall del i aluminium och ett bakstycke av plast. 

Infällnadshandtag - Är en ganska modern typ av handtag som är infällt i lådan. Montering av sådan här handtag kräver ofta ett stort borr och hantverksskicklighet. 

Grepphandtag - Monteras på insidan av skåpet eller lådan och sticker ut ovanför. Den här typen av beslag funderar inte alltid på gamla skåp och dörrar. 

Ticka regel - Är ett handtag som var vanligt från slutet av 30-talet och fram till 60-talets mitt. Det är i rostfritt stål och har ögla som reglerar låsmekanismen. Idag har ofta skåpen den låsfunktionen. Ticka regeln finns i modern tappning utan låsfunktion. 

Snabelhandtag - Är samma sak som ticka regel fast med ett annat namn. 

Skålhandtag - Handtag formade som halvkupor. Vanligt från sekelskiftet och fram till 20-talet. Passar bra i kök med lantlig stil. 


Läs mer

Kök 30-tal | Inred köket i 30-talsstil

Alternativ till plast i köket

Lägga nytt golv i köket

Vi ger ditt kök ny glans!
7 Dec 2022