Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Byta kolfilter i fläkt – en guide

Kolfiltret som finns i köksfläkten minskar både lukt och mängden matos i köket. Fläkten används för att recirkulera luft i köket istället för att leda ut det i ett rör. Därför är det viktigt att kolfiltret är i bra skick. Här berättar vi mer om skötsel och byte av kolfilter i köksfläktar. 

Kolfiltret bör helst bytas ut 1-2 gånger per år, beroende på hur mycket det används. Om du ska byta ut ditt filter rekommenderar vi att du läser igenom tillverkarens bruksanvisning. Här nedan kan du läsa en generell beskrivning om hur du byter ett kolfilter.

Byt om det osar för mycket

Kolfiltret bör bytas ut när du känner en överdriven matos och matlukt i köket efter din matlagning. Det finns även fläktar som är utrustade med en rengöringsindikator som signalerar när det är dags för ett filterbyte. 

Kolfilter kan rengöras, men du bör endast göra maximalt fem gånger innan det bör bytas. Annars kommer det aktiva kolet inte kunna ta upp matoset. 

Diskmaskinen fungerar bra

För att rengöra filtret, gör så här: Lägg det i diskmaskinen och använd en cykel på max 70 grader utan diskmedel. Det går också att skölja filtret under varmt kranvatten och skrubba det med en svamp. Det kan också vara bra att bada det i en mix av vinäger och vatten för att lösa upp gamla fettrester. 

Byta ut kolfilter i köksflät

För att byta ut kolfiltret i köksfläkten behöver du några grundläggande verktyg. Dessa inkluderar en platt skruvmejsel, nåltång och eventuellt en kniv. Leta först reda på panelen som innehåller filtret. Den sitter vanligtvis på insidan av huven nära dess bas. Ta bort eventuella skruvar eller bultar som håller den på plats med skruvmejseln.

När panelen är borttagen tar du ut det gamla filtret och kasserar det på rätt sätt. När du väljer ett nytt filter, se till att det är utformat för din specifika modell av köksfläkt och uppfyller alla säkerhetskrav. När du har hittat ett lämpligt ersättningsfilter sätter du in det i det spår där det tidigare filtret satt. Se till att den är säkert monterad.

Sätt tillbaka panelen

Sätt slutligen tillbaka panelen med de skruvar eller bultar som du tog bort tidigare. Kontrollera att filtret och kåpan fungerar som de ska innan du tar dem i bruk igen. Med regelbundet underhåll kommer din köksfläkt att fungera tillförlitligt i många år.
Följ tillverkarens anvisningar för eventuellt ytterligare underhåll som kan behövas. 


Läs mer

Växter i köket – Inspiration

Fem klassiska pinnstolar

Vi ger ditt kök ny glans!
21 Jun 2023