Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Nya köksluckor på gamla Ikea-stommar

Att renovera idag betyder något annat än vad det betydde förr. Runt millennieskiftet var en renovering lika med att slänga ut allting som funnits tidigare och ersätta det med ny inredning, även om det egentligen inte var något större fel på den gamla. Tyvärr gjorde detta att många funktionella och platsbyggda kök från 40-, 50- och 60-talet förstördes. Idag vet vi bättre och försöker sålunda ta vara på sådant som inte är uttjänt och återbruka material och inredning. Det finns flera smarta sätt att göra detta på. Ett exempel är att sätta nya köksluckor på dina gamla stommar.

Ett nytt 50-tals kök

Är det så att du drömmer om ett 50-talskök och har Ikea-stommar i köket kan du ganska enkelt och prisvärt renovera ditt kök utan att göra större åverkan på miljö eller plånbok. Flera företag har specialiserat sig på att göra nya köksluckor till gamla ikea-stommar och det är enkelt att hitta flera alternativ på internet. För att få till den rätta känslan kan du komplettera luckorna med snabelhandtag i rostfritt stål och kakla om ovanför diskbänken.

Just köksluckor gör väldigt stor skillnad och det finns ett stort utbud av köksluckor från fristående tillverkare som passar på ikea-stommar. Du kan botanisera bland en rad olika stilar och utföranden.

Spara stommarna - spara på miljön

Köksluckor utsätts för mycket slitage. Vatten som rinner längs med skåpen gör att träet sväller längst ner och slutligen går skåpen inte att stänga. I en barnfamilj är det snabbt hänt att vita luckor blir grå och gula av tusch och kladdiga små fingrar. Om det endast är färgen som behöver en uppfräschning så kan man lämna in sina luckor på omlackering men när inte det längre räcker så är det lätt att tänka att man behöver köpa ett nytt kök. Genom att köpa nya luckor ger man köket minst 20-40 år till då stommarna oftast håller betydligt längre än luckorna.

Miljövänliga vitvaror

Om det är något som vi rekommenderar att man köper nytt när man renoverar sitt kök så är det vitvaror. Mycket har hänt de senaste 10-20 åren när det kommer till den mängd energi som vitvaror drar. Till och med Naturskyddsverket rekommenderar att man byter ut vitvaror som är tillverkade innan 2006. Du sparar ungefär 250 kronor varje år på att byta ut din tio år gamla kyl och frys samt ytterligare cirka 200-400 kronor på att byta din diskmaskin.

På tal om diskmaskin. Kanske är det så att du inte har någon och tror det är mer miljövänligt att diska för hand. Det är lätt att tro och kan kännas trösterikt när man står med mycket disk efter en stor middag. Handdiska drar dock ungefär fyra gånger mer energi än vad att diska i maskin gör. Det kan därför kan vara läge att installera en bra och energisnål diskmaskin när du ändå renoverar köket.

Linoleummatta - ett bra miljöval

Känner du för att byta ut andra delar i ditt kök förutom vitvaror och luckor så är ett bra och generellt tips att titta efter svanenmärket och undvika plast. Exempelvis kan du välja ett golv av kork eller linoleum då båda dessa är bra val ut miljösynpunkt och dessutom passar bra i kök. Du kan också tänka på att välja energisnål belysning som led-lampor och välja en blandare som spar på vatten. Även de små valen gör stor skillnad i det långa loppet.

Vill du ändå köpa ett nytt kök och riva ut dina gamla stommar så finns det idag flera svanenmärkta kök som är tillverkade på ett skonsamt sätt med hållbara material.

Lycka till med din renovering!


Läs mer

Fem klassiska pinnstolar

Lättskötta bänkskivor i trä till köket

Installera köksfläkt i lägenhet med mekanisk frånluftsventilation

Vi ger ditt kök ny glans!
25 May 2022