Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Lättskötta bänkskivor i trä till köket

All about the food! Den största kökstrenden just nu handlar om att låta matlagningen ta stor plats. De gör du bäst med lättskötta bänkskivor i köket.

Medveten mathållning är en förutsättning för att minska svinnet och öka kampen för att rädda vårt sviktande klimat. Just nu är hållbarhet en stor trend som inte ser ut att ge vika inom överskådlig tid när det gäller inredningstrenderna. Det handlar om ansvar, både för vår jord, men också för människa, djur och växter.

Med den nya medvetenheten kommer också en önskan om att laga mer mat själv, att ta kontroll över innehållet helt enkelt. Här finns flera parallella trenden som hänger ihop. Dels matintresset, att själva matlagningen står i fokus. Internationellt sammanfattas den rörelsen i frasen “All about the food”. Köken ska verkligen vara byggda för matlagning och matlagare!

Det gör att kritvita kök försvinner mer och mer och ger plats för mustigare färger i grönt, grått, djupt stormblått, dova röda kulörer och senapsgult. Det ska helt enkelt gå att spilla mat utan att köksluckorna ser ut som en sölig haklapp efter en dagislunch.

Moderna material i köket ska vara lätta att torka av. Det är tydligt både när det gäller skåpluckor och bänkskivor.

Lättskötta bänkskivor i trä till köket

För bara några år sen var marmor stort. På bord och bänkskivor i allt från vardagsrum, till badrum och kök. Men marmor är en ändlig resurs som vi behöver spara på därför känns det mer ansvarsfullt och hållbart att nu satsa på trä.

lättskött bänkskiva i trä

Trä är människans byggmaterial nummer ett och känns helt rätt i tiden. Bänkskivor av trä är också mycket mer lättskötta än de flesta material. Plast är undantaget, men de flesta som ska satsa på plast i dag vill ha återvunnen plast. Då kan den fungera hur bra som helst också i modernt kök.

Mörkt och fräscht

När det gäller bänkskivor i trä till köket så är det klokt att satsa på mörka träslag nu i början av 2020-talet. Vi går mot kökstrender med elegans och färg. Mycket dova färger alltså, men även ljusa mjuka pasteller och till det passar mörkt trä fint in.

Från 80-talet har pasteller ofta kopplats ihop med vita möbler och ljusa träslag, men nu ser vi en rolig kombination av brända snälla toner ihop med mustiga, ljusa pasteller ihop med mörkt trä. Kontrasterna skapar nya effekter och ger ett modernt uttryck.

Glöm ljust och fräscht, nu är det mörkt som känns fräschast!

Odla i kökslådorna

En starkt och tydlig trend inför kommande åren är att odla kryddor och annat man kan äta hemma, till exempel chili, koriander, gräslök och vitlök i kökslådorna. Inte i stängda lådor förstås utan i lådor med öppen front så att du lätt kommer åt färska kryddor när du lagar maten.

Flera möbeltillverkare visar nu bilder på köksskåp och lådor där framsidan är halv eller mer eller mindre helt öppen för att plantorna ska få plats och ljus. För extra ljus finns särskild belysning att montera i “taket” ovanpå varje låda.

Det här sättet att odla gör att vi får in mer grönska i våra kök. Det passar väl ihop med köken där mer matlagning ska ske på plats, den hemodlade vitlöken åker direkt ner i grytan på spisen. Det är meningen att vi ska kunna leva ut vår önskan att ägna mer tid i våra kök. Det ska gå lätt och då är lättskötta bänkskivor till köken en bra början.

Vi är ett tryggt och prisvärt alternativ när det gäller köksrenovering i Stockholm!
13 Dec 2023