Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter

Börjar det bli dags att byta köksfläkt? Här förklarar vi hur du på bästa sätt ställer in en köksfläkt med kolfilter. Korrekt inställnig maximerar effekten.

Om du ska byta fläkt så har du en hel del val att göra. Bor du i en villa eller en lägenhet med ventilationskanaler från fläkten så kan du välja vilken typ av fläkt du vill - Frånluftsfläkt, exempelvis. Om så inte är fallet så är den enda lösningen en kolfilterfläkt. Vilket idag inte är något dåligt alternativ.

I många fall så ställer en BRF eller en fastighetsägare krav på att det ska finnas en kolfilterfläkt i bostaden. Dessa krav kommer nästan uteslutande om det inte finns en icke-tillfredsställande ventilation i fastigheten. Illustrerat av att du exempelvis lagar mat och där allt matos hamnar inne hos grannen som står och duschar. Inte så trevligt, eller hur? Där tar en kolfilterfläkt effektivt upp allt matos och skapar trevligare bostäder.

På samma sätt kan också vissa föreningar välja att inte godkänna kolfilterfläktar då dessa påverkar den övriga ventilationen negativt. Detta bör man således kolla upp innan man köper - och installerar - en fläkt.

Kan jag montera en kolfilterfläkt på egen hand?

En kolfilterfläkt är den enklaste fläkten att montera. Detta då den inte behöver anslutas till något ventilationsrör. Man kan montera en kolfilterfläkt på egen hand - men rekommendationen är ändå att man tar professionell hjälp och låter en ventilationsfirma sköta montering och installation. Inställningarna måste vara korrekta i förhållande till hur den övriga ventilationen i bostaden är.

kolfilterfläkt

Målet är att luften - matoset - som åker in i kolfiltret ska renas, återvinnas och slutligen återanvändas. Det senare då givetvis som frisk och fräsch luft igen. Baserat på detta så kan man med fördel även använda ett annat vedertaget namn för en kolfilterfläkt - en recirkulationsfilter-fläkt - och därmed också få en tydligare, rent funktionell, förklaring. Rådet är alltså att ta hjälp med installationen.

Välj rätt kolfilterfläkt

Kolfilterfläktar är flexibla och går att placera varhelst man behöver lite extra ventilation. Det är även möjligt att ta med dessa i samband med att man exempelvis ska flytta - men det bör naturligtvis då också framgå i avtalet man skriver med köparen.

En kolfilterfläkt finns i hur många olika modeller som helst och du kan välja mellan massor av olika utseenden. Det är naturligtvis en fördel då din framtida fläkt också kan komma att smälta in i köket rent inredningsmässigt.

Ett tips är att du tar hjälp i samband med köpet av en kolfilterfläkt. Det stora urvalet kan ligga dig i fatet: alla fläktar håller inte lika god kvalitet och - som sagt - även andra faktorer spelar roll i samband med att man ska välja. Ventilationen är viktig och genom att välja rätt fläkt så garanteras du en frisk, fräsch och cirkulerande luft i det egna hemmet.

Välj en kolfilterfläkt från ett erkänt märke

Det är värt att betala för. Ska man ge ett mer generellt råd så är det att vända sig till mer välrenommerade leverantörer. Okända, mindre märken är ofta billigare och därmed frestande att köpa.

Vi skulle dock säga att det i många fall handlar om att köpa grisen i säcken. Man får sämre garanti, man får en svårare resa vid eventuell service och reparation och man får, i de flesta fall, en betydligt sämre kvalitet. Går man upp några kronor i pris och väljer en fläkt från ett större, mer erkänt, märke så får man bättre effekt och en säkrare drift. Det finns definitivt en investering att göra i detta.


Liknande artiklar

Välja diskmaskin | Prestanda, design, pris

Så väljer du kylskåp inför din köksrenovering

Lådor eller skåp i köket?

Vi är ett tryggt och prisvärt alternativ när det gäller köksrenovering i Stockholm!
13 Sep 2023