Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Hur bygger man ett skafferi?

Ett skafferi är en dröm för många – där man kan förvara sylt, saft och andra matvaror som förädlats i trädgården. Ett stort och rymligt skafferi gör vardagen både trevligare och enklare och gör att du kan förvara stora mängder varor i en lämplig miljö.

Innan du börjar är det några saker som är bra att tänka på

  • Vad ska skafferiet användas till?

  • Hur mycket ventilation behövs.

  • Eventuell isolering för kallskafferi.

  • Placeringen. Det är givetvis bra att ha det nära där maten ska lagas. men inte lika nödvändigt som att ha vatten och spis i närheten.

  • Materialval. Undvik färger som inte tål fukt, det är bättre med lackfärger. Gärna badrumsfärger som skapar en hård yta. Sådana är behandlade med ammoniak och står emot fukt.

Skåp eller skafferi?

Vad är skillnaden mellan ett skåp och ett skafferi? Det som främst skiljer dessa inredningsdetaljer är att skafferiet är platsbyggt och en naturlig del av rummet. Ett platsbyggt skafferi som är placerat i ett hörn sticker inte ut, skymmer inte och tar inte upp onödigt mycket plats.

Om du ska bygga ett skafferi i ett gammalt hus är det viktigt att tänka på att gamla hus är lite sneda – så är det bara i den typen av byggnader. I dessa fall är det fördelaktigt att börja med att räta upp de väggar som är bakom skafferiet, det kommer att underlätta själva byggandet väsentligt.

Viktigt att mäta upp allt ordentligt

Stommen till en skafferi är uppbyggt av plankor i ett passande träslag. Plankorna är förslagsvis hyvlade och i valfri storlek. Se till att konstruera en stadig och rak stomme – då kommer det att gå så mycket lättare att montera dörr, fönster och panel, hyllor och så vidare när det är dags för det. Måttstock och vattenpass kommer väl till pass i detta skede av bygget.

Såga till och skruva ihop fyra stycken så kallade underliggare. Vilka mått du väljer beror förstås på utrymmet och hur stort skafferi du behöver, det viktigaste är att delarna är lika långa. Hörnet ska vara 45 grader vilket betyder att delarna ska sågas i 22,5 graders vinkel.

Skruva fast underliggarna i taket

Nästa steg är att skruva fast dessa underliggare i vägg och tak. Därefter ska stående stolpar skruvas fast mellan underliggarna. Dessa kommer mot väggen, i hörnet mot dörröppningen. För att få en bra hörnstolpe går det att såga kanterna på två plankor i 22,5 graders vinkel för att få till en bra hörnstolpe.

Mellan de stående stolparna skruvar man in liknande plankbitar som stöd. De kan exempelvis sättas på två olika höjder. De nedre kan placeras på 80 centimeters höjd och de övre på runt 1,80 meters höjd om skafferiet är 2, meter högt. Men det varierar givetvis vilket som passar bäst i olika fall.


Läs mer

Växter i köket – Inspiration

Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter

Lättskötta bänkskivor i trä till köket

Vi ger ditt kök ny glans!
20 Jun 2022