Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Måla om kakel – snygga till ditt kakel med målning

Har du tröttnat på färgen på ditt kakel i badrummet? Eller börjar färgen på kaklet i köket blekna och det ser smutsigt ut? Istället för att byta ut kakel går det att måla om det. 

Exempelvis är det en smart idé att måla om stänkskyddet i köket, ett enkelt alternativ om man inte har råd att byta ut det befintliga. Att måla om kakel kan också vara mycket praktiskt om man vill ha en tillfällig lösning inför en mer omfattande renovering i framtiden.

Så här målar du kakel, steg för steg.

Tvätta kaklet. Detta görs bäst med målartvätt. För att färg ska fästa ordentligt på kaklet är det viktigt att det inte återstår något fett eller smuts när målningen inleds. I vissa fall kan man även behöva kalka ur fogarna. Ättika utblandad med vatten fungerar bra. Avsluta tvätten med att torka av ytan med rent vatten.

1. Laga kaklet

Eventuella hål och sprickor måste också åtgärdas. Använd speciellt spackel för våtutrymmen som du kan hitta i byggvaruhandeln. Låt spacklet torka ordentligt och slipa sedan ytan jämn med hjälp av sandpapper. 

2. Torka ordentligt

Det är viktigt att underlaget är hundra procent torrt innan du målar, så att inte fukt stängs in under färgen, det kan leda till fuktproblem. Grunda sedan plattorna med häftgrund avsedd för svåra underlag. En skumgummiroller är ett bra redskap att använda, det ger ett slätt och fint resultat.

3. Måla fogarna

Ibland kan det vara svårt att komma åt fogarna med en roller, då kan du gå över dem en extra gång med en mindre pensel. Rolla också ut den överblivna färgen på plattorna då och så att eventuella märken från penseln inte hinner torka. 

4. Måla med lackfärg

När grundfärgen har torkat målar du med en lackfärg i den nyans du vill ha. Du bör stryka minst två gånger eller tills den målade ytan är helt jämn.Om du har en nyans som är lik grundfärgen så brukar det räcka med två strykningar.

Nu är ditt kakel nymålat och klart. Var lite försiktig med utan under den första veckan så att färgen hinner härda ordentligt.


Läs mer

Installera fuktskydd under diskbänk – en guide

Många väljer att behålla gamla stommar i köket

Lägga nytt golv i köket

Vi ger ditt kök ny glans!
17 Oct 2022