Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Installera fuktskydd under diskbänk – en guide

Fuktskydd i köket

Ungefär en tredjedel av alla vattenskador uppstår i köket. Vattenskador är de vanligaste och dyraste skadorna i Sverige. I köket är det ofta diskmaskinen, kylen eller frysen som läcker på något sätt. Man räknar med att vattenskador till ett värde av 100 miljoner kronor uppstår varje vecka i Sverige. Att skydda sig mot vattenläckor och vattenskador i köket är ganska enkelt. Vi förklarar hur du installerar både passiva skydd såsom bänkinsatser och underlägg samt aktiva skydd som vattenlarm och vattenfelsbrytare.

Passiva skydd mot vattenläckage

Billigast och lättast att installera är passiva skydd. De är lätta att få tag på och finns i flera olika storlekar som passar din diskmaskin, kyl och frys.

Underlägg

Dessa placeras under diskmaskin, kyl och frys. De gör att kondens eller vatten rör sig framåt under maskinen så att det blir synligt. Utan underlägg så suger oftast den fasta inredningen upp vätskan som blir och läckaget blir synligt först när materialet runt är mättat och skadan redan är gjord. Underlägg är enkelt att installera själv under kyl och frys. Det är egentligen bara att dra ut kylen eller frysen, torka rent, sätt fast underlägget och ställ tillbaka kyl och frys. Enligt Boverket skall underlägg alltid installeras under diskmaskin och det görs generellt av en fackperson när diskmaskinen installeras.

Bänkinsats

Bänkinsatser placerar man i skåpet som är under diskbänken där det vanligtvis är rör och annat som kan börja läcka. Insatsen skyddar träinredning och samlar upp och leder fram vattnet så att eventuella läckor blir synliga. Även dessa är mycket lätta att installera. Plocka bort allt under bänken. Torka av och placera bänkinsatsen. Nu är skåpet skyddat mot läckage.

Tätning

Det finns tätningar och tätningslister i silikon som är lätta att sätta fast både längs kanter och mellan känsliga övergångar. De kan också hjälpa att leda fram vattnet så att läckaget blir synligt.


Aktiva skydd mot vattenläckage

Att ha aktiva system som larmar vid vattenläckage kostar lite mer men med tanke på hur mycket det kan kosta att åtgärda en vattenskada är det en relativt billig försäkring.

Vattenlarm

Larmet placeras i diskbänksskåpet och givarna, som är som små rör, placeras under diskmaskinen samt intill avloppsrör och vattenrör. Om ett läckage uppstår så suger givarna upp vattnet och larmet börjar tjuta. Vattenlarm är oftast inte särskilt dyra utan kostar ungefär som en brandvarnare. Man kan få tag på dem i byggvaruhus eller i försäkringsbolagens egna webbshoppar.

Läckagebrytare

Detta är ett mer avancerat system som kan vara svårt att installera själv. En läckagebrytare fungerar som ett vattenlarm med givare som är utplacerade under maskinen, dessutom är den kopplad till maskinen vatten- och elförsörjning. Det betyder att när läckagebrytaren känner av en läcka så stänger den av vatten och el vilket gör att läckan inte kan bli värre. Många gånger går det att koppla läckagebrytaren till andra säkerhetssystem och “smarta hem”-funktioner.

Viktigt att tänka på gällande vattensäkerhet

När det kommer till installation av diskmaskin så skall du alltid anlita en behörig fackperson. Samma sak gäller vid byte av rör eller slangar. Slangen till diskmaskinen håller i ungefär fem år men kan gå sönder fortare om till exempel skadedjur gnager på den eller om den ligger klämd.

Vattenskador i kök är lika vanligt som vattenskador i badrum. Skillnaden är att kök oftast inte har samma vattentäta golv. Om ni skall renovera ert kök, tänk då noga på vattensäkerheten och se till att vattensäkra ert kök ordentligt.


Läs mer

Växter i köket – Inspiration

Fristående eller inbyggt kylskåp?

Lättskötta bänkskivor i trä till köket

Vi ger ditt kök ny glans!15 Dec 2021