Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Kök 50-tal | Inred ditt kök i 50-talsstil

Vill du ha ett kök i 50-talsstil med skön retrokänsla?  Läs om vilka vitvaror du ska välja, hur golvet ska se ut, övriga möbler och förvaring, mm. 

Ett 50-talskök ger harmoni

Man vill ju vakna, sätta sig i köket med en kopp kaffe och bli på bra humör, eller hur? Ett 50-talskök har en förmåga att få mungiporna att peka uppåt och det är också därför som många väljer att återgå till rötterna och inreda sina kök i den här stilen. Det här gäller även samhället i stort. Det finns något tilltalande med att söka sig tillbaka till en tid då allting verkade enklare, då kläderna var stilrena och då frisyrerna var snygga - oavsett om man var man eller kvinna. Vi har under flera år kunnat se hur 50-talet kommit åter både gällande mode och design och vi tycker att detta är väldigt trevligt. I synnerhet då i köket.

50-tals kök, turkost

Smeg är ett bra märke att hålla utkik efter för just kyl- och frys. Deras retromodeller har exakt de där bulliga formen - tänk en gammal Cadillac - som definierar 50-talets lekfulla design. Dessutom kommer de i de färger man vill ha i ett 50-talskök, ljusa pasteller i rosa, mintgrönt och blått. De har även mindre modeller som kan fungera som fristående alternativ i någon del av köket.

Så inreder du ett kök i 50-talsstil

Tänk dig en amerikansk diner och hur en sådan ser ut. Du kommer att se härliga pastellfärger, du kommer att se mycket krims-krams, du kommer att se att plast förekommer och du kommer att se väldigt härliga, bulliga former på lampor, på stolar och på alla mindre detaljer. Golvet är naturligtvis svartvitt och påminner om ett schackbräde.

modernt 50-tals kök

Kan du se det framför dig? Bra, då har du också kommit en bra bit på väg till att skapa ditt eget 50-talskök. Vi tänkte - utan inbördes ordning - rada upp några små tips som du kan använda dig av för att hitta rätt. Kom dock ihåg att din egen stil inte får drunkna. Den ska naturligtvis också få stor plats, det är trots allt du som ska använda köket.

  • Möbler: Det finns gott om svenska klassiker som passar perfekt i ett 50-talskök. Primärt så kan vi peka på den klassiska lampan Bumlingen från Atelje Lyktan. En lampa som går att få i flera storlekar, färger och som finns både som golv- och taklampor. Tyvärr så har priset för bumlingen stigit ganska mycket under senare år - liksom för nästan alla 50-60-70-tals möbler. Men, det är en lampa som verkligen passar in i ett retrokök - formen ger, helt enkelt, glädje.

  • Förvaringen. Ett 50-talskök och inredningen av ett sådant handlar mycket om att låta rätt saker synas. Det gör att du vill ha ett underskåp där du kan ställa undan allt som som du behöver - men som kanske inte är så tilltalande för ögat. Överskåpen däremot - de kan gott vara öppna. Många väljer att komplettera med Stringhyllor och där man på dessa ställer det lite finare porslinet ala te- och kaffekoppar.

  • Golvet. Som sagt, schackbrädet är nästan ett måste och här kan du med fördel lägga en matta i någon tilltalande färg på detta golv. Snyggt, cool och tidlöst!

  • Detaljerna och designerna. Ditt stora fokus ska läggas på att hitta de tidstypiska detaljerna. Här kan du dels söka efter Vintage och dels så kan - liksom vid kylen- och frysen - försöka hitta produkter i retrodesign. Brödrostar, kaffebryggare och andra tekniska hjälpmedel finns ofta i den här stilen. Du kan garanterat hitta exempelvis en snygg, fräsch och användbar brödlåda i någon rolig färg på loppisar eller auktioner. Stig Lindberg och dennes keramik ska du naturligtvis försöka hitta - var dock beredd på att öppna plånboken lite. Även Josef Frank är ett gångbart namn här och där behöver det inte vara så himla dyrt. Hans bordstabletter ger ofta rummet den där färgexplosionen som behövs (även om det gått lite inflation i detta på slutet). Gamla, färgglada reklamaffischer fungerar alltid och många av dessa - exempelvis loggan för Ögonkakao - har kommit i nyproduktion. Använd färger som du blir glad av på exempelvis handdukar.
Vi hjälper dig med ditt nya kök!30 Oct 2017