Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Kök 60-tal | Inred ditt kök i 60-talsstil

Här berättar vi om hur du inreder ditt kök i 60-talsstil på bästa vis. Läs om vilka beståndsdelar som behövs för att få till ett 60-talskök. 

Vågar du inreda ditt kök i 60-talsstil?

Köket är idag en central plats i alla familjemedlemmars liv och det har förvandlas från att vara en plats exkluderat till den som lagar maten. Roligt; att laga mat är mer än att bara skära grönsaker, steka köttbullar och koka potatis - det handlar lika mycket om det sociala och således så är kökets utveckling välkommen sett till att det ger oss en chans att samtala mer med varandra. Dagens och kök och gårdagens kök går dock utmärkt att kombinera. detta rent designmässigt och vi tänkte kolla lite närmare på en speciell epok där man med fördel kan hämta influenser rent inredningsmässigt ifrån.

60-tals kök

Innan dess så ska vi säga några ord om den strama, eleganta och sparsamma design som definierar dagens kök. Visst, den är väldigt vacker, den är väldigt funktionell och tidlös - men den kan vara extremt tråkig också. Ska man - som idag - tillbringa så mycket tid i ett kök; ja, då är det lika bra att inreda detta så att man verkligen trivs och blir på gott humör av att vistas i det. 60-talsstilen är perfekt för just detta.

Det hände extremt mycket under 60-talet: både sett till världens utveckling, den kulturella och utvecklingen rent designmässigt. Ungdomar och kvinnor fick - tog! - större plats och samhället blev mer medvetet, sofistikerat, påläst och - paradoxalt nog - mer lekfullt. Rocken slog igenom stort, drogerna kom in i samhället och syntes i hur både konst och design såg ut, politiken tog steget ut från Riksdagen och in i vardagsrummet, kapprustningen mellan USA och dåvarande Sovjet visade sig i form av mer futuristiska möbler och så vidare. Kort sagt: 60-talet var en extremt händelserik period.

modernt kök med influenser från 60-talet

Köket då, hur ska man tänka för att hitta rätt touch där? Det talande är att köket i stort påminde om köket som gällde under föregående decennium. Det svartvita golvet behölls, köksskåpen såg likadana ut och bänkskivorna var fortfarande rostfria och av aluminium. Skillnaden - och det du sa eftersöka för att hitta den rätta 60-talsstilen och retrolooken - ligger i detaljerna.

60 talskök - så hittar du rätt detaljer

Skärskådar man 60-talets inredning och design så är det svårt att hålla sig för skratt. Detta då det till stor del var extra allt - man tog i från tårna och man vågade ligga längre ut i svängarna; något som gjort att många möbler idag är att anse som rent obegripliga. Men; det finns guldkorn och det finns vissa saker som är rent tidlösa och klassiska. Vi tänkte räkna upp några kända namn och produkter som du aktivt kan söka till ditt 60 tals kök.

  • Eero Aarnio:: hans mest kända möbel kanske inte är applicerbar till ett kök. men, Åskbollen är en riktig designklassiker.

  • Eero Saarinen: En annan finländare med en känsla för möbler var denne Eero. hans mest kända stol är en dröm i ett 60-talskök - hittar du Tulpanstolen på en loppis så bör du slå till direkt.

  • Marianne Westman: Ett måste i varje retrokök - oavsett om det handlar om 50- eller 60-talet är hennes serie Picknick. Finns både brickor, porslin och skärbrädor.

  • Lisa Larsson. Inget 60-talskök är komplett utan någon av hennes figuriner.

  • Verner Panton. En lampa som verkligen fungerar i ett kök från denna epok är denne dansk klassiska Flowerpot.

  • Bumlingen. Har du inte råd med Flowerpot-lampan så kan Bumlingen - skapad av vår svenske Anders Pehrson - vara ett fullgott alternativ. Den här lampan, tillverkad av Atelje Lyktan, finns både som bords- golv- och taklampa och i olika storlekar och färger.

  • Stig Lindberg: Den svenske keramikern Stig Lindbergs serie Berså är något som verkligen ska synas i ett 60-talskök. Gärna stående på en Stringhylla.

  • Andy Warhol: Få konstnärer har förändrat betydelsen av vad konst verkligen är som denne ikon inom popkonsten. En affisch från Andy Warhol kan ge ditt kök den där extra lilla knuffen i rätt riktning. Varför inte en med det kända trycket av Campbell´s Soup?

 

Material och färger i 60 talsköket

Gällande material och färgskalor så var teak ett väldigt populärt träslag. Det träslaget kan du använda dig av i din, mer moderna och uppdaterade, tappning av retroköket. Du kan med fördel hitta köksluckor i teak och det finns dessutom väldigt många fina matbord, sideboards och stolar på marknaden. Jakaranda fungerar också. Förvaringen kan vara öppen - för det du vill visa. Gärna genom stringhyllor.

Färgerna som var utmärkande för 60-talet var brunt, grönt och orange och dessa kan du använda som komplement. Vi skulle inte råda dig att exempelvis lackera om dina köksluckor i en orange skala - men däremot så kan du hitta fina lampor, handdukar och brödlådor i denna färg.

Plast är ett material som slog igenom stort under sextiotalet. I synnerhet för möbler. En snygg stol i plast (finns i nyproduktion från Ikea) kan liva upp ditt kök rejält. Gällande väggarna så kan en vinyltapet vara lösningen. Även dessa finns i nyproduktion och har kommit starkt på slutet. Välj gärna en med mönster.

Kontakta gärna oss om du behöver hjälp med en köksrenovering i Stockholm. Vi ser till att du får det perfekta 60-talsköket med en modern teknik.

Vi hjälper dig med ditt nya kök!30 Oct 2017