Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Kök med italiensk design

italiensk mat i italienskt kök

Går det överhuvudtaget att tänka på mat utan att tankarna åker iväg mot varmare breddgrader för att slutligen landa i ett kök i Italien? För många är det italienska köket det bästa; fräscha råvaror, härliga kryddor och maträtter som passar såväl barn som äldre. En smakrik pasta, en ljuvlig risotto eller varför inte en knaprig pizza med lokala råvaror. De flesta får en liten tår i ögat och - definitivt - en ansamling av tandvatten i munnen då tankarna på maten från Italien kommer över en. För den stilmedvetne och inredningsintresserade så uppstår samma typ av begär då tankarna på ett kök med italiensk design dyker upp.

"För att förstå varför ett kök med italiensk design är så pass eftertraktad så räcker det med att titta på Italien och italienarnas känsla för stil, mode och elegans i stort. Få länder har samma goda rykte då det kommer till hur invånare klär sig."

Få länder har också förtjänat det goda ryktet i fråga. Det löper som en röd tråd från plaggen man bär vidare till hur man inreder och köket är i det här fallet definitivt inget undantag. Ett kök med italiensk design har några utmärkande punkter:

Inspiration för ett kök i italiensk design

  • Utrymme: Hur lite yta som än må finnas - i Italien så tar man tillvara på varje kvadratmeter i köket. Genom smarta lösningar och tilltagna bänkskivor - gärna rustika sådana - så gör man plats för det väsentliga: att laga mat. Något som rör alla familjemedlemmar. I Italien är ett kök en plats för umgänge och socialt skådespel där hela familjen engageras.

  • Modern touch: Det är lätt att tänka sig ett hus i Toscana då man tänker ett italienskt kök. Ett äldre kök med gamla vitvaror, slitet trägolv och en stor gasspis. Faktum är dock att ett italienskt kök är väldigt modernt: man har smartare lösningar och man har en slags sober elegans som påminner mycket om det skandinaviska tänket. Färgerna hålls avskalade och neutrala i basen, men det adderas färg genom exempelvis ett Ferrari-rött kylskåp - gärna av märket Smeg - eller en häftig tavla. En annan tilltalande sak för oss skandinaver är funktionalism. Du behöver aldrig gå särskilt långt för att hitta det du söker i ett italienskt kök - precis som vi är vana vid i Sverige.

  • Mörka, naturliga färger: En liten kollision kan uppkomma mellan det klassiskt svenska och det italienska köket. Där vi svenskar likt malar dras till ljuset så är italienare mer mörka till sinnet. Åtminstone sett till val av färg på golvet; ett golv i ett italienskt kök är nämligen ofta mörkt. Det förklaras av det uppenbara. I Sverige har vi ett halvår av mörker, i Italien så finns det en mer jämn nivå där ljuset är likadant året om. Här kan det vara läge att tänka till innan en köksrenovering. Vill du ha ett mörkare golv så bör du fokusera mer på belysningen. Annars finns en uppenbar risk i att ditt nya kök kommer att kännas deppigt under vintern.

  • Spisen: Ett kök i Italien har ofta en rejält tilltagen spis. En spis som drivs av gas. I Sverige finns det förvisso gasspisar också, men det vanliga är att vi har traditionell, elektriska sådana. Det finns dock modeller som är större, mer rustika och som påminner mycket om en gasspis till både färg och form - men som fortfarande har dagens avancerade teknologi på köpet. Kort och gott: även om du inte har en gasspis så kan du välja en modell som ger intrycket av att vara en sådan; något som kommer att ge dig en känsla av att laga mat i Rom, Neapel eller i Florens. Tänk dock på att en sådan ofta är bredare och att du därför bör tänka lite på vilka bänkskivor du väljer: det kan krävas specialtillverkade sådana.
Vi ger ditt kök ny glans!21 May 2018