Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Köksinspiration - Grått kök

Grått är årets hetaste färg i köket

Då det snart är dags att summera år 2017 så kan vi så smått börja sammanfatta vilka trender som kommit under året. Köket har - liksom övriga rum i huset - tagit ett steg bort från det vita och där man kunnat se att fler och fler väljer att måla i någon kulör istället. Roligt. Inte för att färgen vit i sig är fel - det handlar mer om att man bryter den strömlinjeformade inredningen som uppkommit i Sverige.

kök med inredning i grått, trä och vitt

Två av de hetare färgerna som många valt till förmån för vitt är blått och grått. Den senare ska vi titta lite närmare på här, vilka fördelar som finns, vilken skala av grått som kan fungera samt om det finns några övriga saker att tänka på. En av fördelarna med att välja ett grått kök är att det skiljer sig från vitt - men man behåller fortfarande den svala skandinaviska stilen som så många eftersöker. En stil som skänker harmoni, som ger lugn och som är lätt att matcha mot övrig inredning.

“ Ett grått kök ger den svala, klassiska skandinaviska stilen. En stil som skänker harmoni, som ger ett lugn och som är lätt att matcha mot möbler och övrig inredning ”

En av anledningarna till att just grått blivit en favorit hos många handlar om att vi nu, till stor del, söker efter mer naturlig inredning. Grått - nästan oavsett vilken ton man väljer - stämmer bra överens med naturens egna skalor; väljer man exempelvis bänkskivor i natursten så får man en perfekt övergång till sina gråmålade köksluckor.

En annan viktig del gällande uppsvinget för färgen grå gäller den industritrend som fortfarande är het. En lampa i stål, en oborstad pall eller ett nät av armeringsjärn - för upphängning: allt smälter ihop och framhävs av en grå nyans.

Grått kök - fundera på vilken ton som passar bäst  

Funderar du på att inreda ditt kök i en grå nyans så gäller det först och att hitta rätt ton. Man kan säga att grått kommer i tre olika toner - varm, kall och neutral - och där varje en av dessa har några för- och nackdelar. Vi räknar upp respektive ton var för sig:

Varm ton: I ett kök i en varmare gråfärg och ton så bör man försöka addera material och detaljer som även de skänker värme. Här kan vi nämna koppar, mässing, läder och trä som exempel på på material som framhäver den varma tonen. Exempelvis handtag i läder, en bänkskiva i trä och små detaljer - en ljusstake - i mässing är säkra kort. En varm ton drar - rent färgmässigt - mer åt gult och rött.

“ En neutral ton är det säkra kortet i köket. Den framhäver andra färger och material och den går att matcha mot egentligen vad som helst. Ett tryggt val, utan att bli tråkigt på något sätt “

Kall ton: Har du ett kök med ett större ljusinsläpp så kan den kallare tonen fungera bättre. En gråfärg i kall ton går mer åt grönt och blått. Här brukar starkare kulörer såsom exempelvis lila, turkost, blått eller lila fungera som komplement - hittar du exempelvis tavlor med dessa starka kulörer så har du väldigt mycket att vinna. Den kalla tonen ger de starkare kulörerna än mer styrka och ljuset från fönstret gör köket mer levande.

Neutral ton: Den neutrala tonen drar inte åt något håll och därför är detta val något som är att anse som det säkraste kortet. Här fungerar det att inreda med egentligen vad som helst; alla färger går att matcha och får mer kraft av den grå färgen du har som bas i köket. Stilrent.

kök med gråa detaljer

Övriga tankar om ett grått kök  

  • Ljusare nyanser och toner av grått påverkas mer av ljusinsläppet

  • En mörkare ton kan gör att köket känns som betydligt mindre. Det kan vara värt att veta om du har en mindre yta att jobba med. Däremot så framhäver en mörkare ton din övriga inredning och den gör dessutom att köket upplevs som mer ombonat.

  • Kök i norrläge? Tänk på att ljusinsläppet därifrån ofta är kallt - något som förstärker de kalla färgerna, blått och lila, i ett kök med en kall, grå ton. Det kan göra att köket inte alls ser grått ut.

Vi hjälper dig med ditt nya kök!6 Dec 2017