Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Köksinspiration - Hitta den skandinaviska stilen

Ett kök i skandinavisk stil ger harmoni

Över hela världen så talas det ofta uppskattande om den skandinaviska designen och stilen. Något som till stor del kommer av skickliga designers från Sverige, Finland och Danmark och det arbete som dessa lagt ner genom åren. Vi kan här nämna Eero Saarinen och Eero Aarnio från Finland, vi kan nämna Bruno Mathsson från Sverige och vi kan nämna Hans J Wegner, Poul Henningsen och Fritz Hansen från Danmark.

kök i skandinavisk design

Det gemensamma mellan deras alla verk handlar om de naturliga materialen och de mjuka formerna som möblerna i fråga är gjorda av. Formerna blir inte kantiga, de utstrålar en harmoni, de är bekväma och samtidigt väldigt vackra.

“ Skandinaviskt design är snygg, den är funktionell och den utgår från naturliga material. Det skänker en harmoni och ett naturligt lugn som man aldrig tröttnar på “

Alla dessa detaljer går även att spåra till det som många idag tänker -särskilt utomlands - då man talar om skandinavisk design: IKEA. Just detta möbelvaruhus har tagit den skandinaviska stilen till nästa nivå och skapat ett världsomspännande begrepp för stilen i fråga: snyggt, funktionellt och prisvärt. Det är det, i stort, du får - och ska eftersöka - om du vill ha ett kök i skandinavisk stil.

Så skapar du ett kök i skandinavisk design

Det finns några nycklar och tydliga punkter att utgå ifrån då man talar om ett kök i skandinavisk stil. Vi tänkte, för enkelhetens skull, rada upp några av dessa nedan för att ge en bättre bild av vad vi menar.

  • Funktionalitet. Belgaren Le Corbusier må har varit funktionalismens fader - men själva genombrottet för Funkis, det kom i Sverige. Vi har en förkärlek för stilen och den innebär, på många sätt, att var sak ska ha sin plats. Gott om lättillgänglig förvaring, gott om ytor att jobba på och gott om öppna ytor. Ett kök i skandinavisk stil ger gott om utrymme, både för matlagning och umgänge.

  • Färger och material: Det mesta utgår från naturens färger. Grått, brunt, blått och vitt är samtliga gångbara kulörer. Även materialet är hämtat från naturen och i synnerhet trä är gångbart och löper som en röd tråd genom ett skandinaviskt kök. Här ska man gärna sikta på ett blont träslag, exempelvis björk eller bok, och hålla samma nyans på luckor, bänkskivor och möbler. Ett golv i sten fungerar perfekt och bryter av träet på ett vackert sätt.

“ Låt detaljerna synas, men utan att ta plats. De ska vara genomtänkta och addera det lilla extra till ditt kök. Håll dem i naturliga färger och material “

  • Minimalistiskt: Du ser ingen ren snickarglädje i ett kök inrett i en skandinavisk stil. Det handlar mycket om att skala av. Exempelvis köksluckorna ska hållas väldigt rena; detsamma gäller handtagen och beslagen på dessa.

  • Ljusinsläpp. Ju mer ljus - desto bättre är det. Under de månader vi har ljust i Sverige så ska ljuset verkligen flöda in i ditt kök. Under vintern - så ljuset inte är lika påtagligt - kan du använda dig av punktbelysning som framhäver kökets stora ytor.

  • Färre - men mer tydliga - detaljer: Det ska inte vara någon färgexplosion i köket. Inte ens gällande detaljerna (som annars brukar addera nödvändig färg). I ett kök i skandinavisk stil så bör detaljerna hållas i samma, neutrala stil. Ett fårskinn nonchalant slängd över en stol, en vacker figurin av Lisa Larsson stående på en Stringhylla eller en stilren matta som framhäver stengolvets struktur.
Vi hjälper dig med ditt nya kök!12 Dec 2017