Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Lådor eller skåp i köket?

När man står inför en köksrenovering är förvaringen naturligtvis en av de viktigaste frågorna att ta ställning till. Hur mycket plats man egentligen behöver är ibland svårt att svara på, ofta har man en tendens att spara på sig mer än man någonsin använder och fyller skåp och lådor med prylar. Den som gör en ordentlig utrensning inser ganska snart att behovet av förvaring inte är så stort som man först trodde.

”Det finns många fördelar med utdragbara lådor och inga större nackdelar. Däremot kan ett misstag vara att som många helt strunta i att ha överskåp för att man vill skapa en luftigare känsla och för att man tycker att det inte behövs”

Något som många funderar på inför en köksrenovering är om man ska välja utdragbara lådor eller skåp under arbetsbänkarna. I äldre kök var skåp med hyllplan den vanligaste lösningen, men på senare tid har lådor exploderat i popularitet, och i moderna kök är lådor den vanligare lösningen.

Det finns många fördelar med utdragbara lådor och inga större nackdelar. Däremot kan ett misstag vara att som många helt strunta i att ha överskåp för att man vill skapa en luftigare känsla och för att man tycker att det inte behövs. Har man väldigt lite behov av förvaringsutrymmen och är ung och vig kan detta vara en bra lösning, men för den som är äldre och lite stel kan det in längden bli jobbigt att hela tiden böja sig ner för att ta upp det du behöver. Många väljer att kompromissa och kompletterar utdragbara lådor under bänkarna med hyllplan eller något enstaka överskåp efter behov.

Fördelar och nackdelar med lådor

Lådor är enkla. De är lätta att dra ut, man ser direkt vad de innehåller och det är lika lätt att plocka ut något längst in som det är att plocka ut något längst ut, till skillnad från i ett skåp. Utdragbara lådor ger också mycket utrymme både på djupet och höjden. De flesta väljer att ha tre ganska höga lådor ovanpå varandra, men det går även att ha bara två eller till och med fyra i höjd.

lådor istället för skåp

Skåpen kan användas till både förvaring av torrvaror och köksartiklar. Större köksmaskiner som hushållsassistenter är dock krångligare att förvara i lådor och passar bättre i skåp. Tallrikar, bestick och glas och andra saker man ofta behöver komma åt blir också krångligt att ha i lådor eftersom det blir mycket böjande upp och ner. Att lådor passar bättre för kortväxta personer än för långa är också tydligt. En lång person kan få besvär med ryggen om hon blir tvungen böja sig för varje sak hon kommer åt.

Fördelar och nackdelar med skåp

Det är svårt att få överblick i ett skåp, och svårt att komma åt saker som står längst in. Ofta proppar man skåpen fulla med saker vilket gör dem röriga och ganska trista att titta in i. Skåp under arbetsbänkarna i köket gör att man i princip måste gå ner på knä för att komma åt saker längst in. Förvaringsmässigt är det ganska dött lopp mellan skåp och lådor, dock är ett skåp mer flexibelt eftersom man kan sätta in och ta bort hyllplan efter behov. Skåp och skåpluckor är också ofta väldigt eleganta och känns mer ”klassiska” i ett kök. Om lådor blir den nya normen i det långa loppet återstår att se.

Hyllor i stället för överskåp

Vill man inte ha överskåp kan en lösning i stället vara att sätta upp hyllor där man förvarar tallrikar och glas, saker man behöver ta fram varje dag. Att ha tallrikar och dylikt i lådor är ganska opraktiskt och blir dessutom väldigt tungt. Tungt är också att ständigt behöva böja sig ner och plocka upp tallrikstravarna när man ska duka. Hyllor längs en vägg ger dessutom möjlighet att belysa arbetsbänkar på ett smidigt sätt, något som blir krångligare för den som väljer att inte ha överskåp.

Vi ger ditt kök ny glans!10 Sep 2018