Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Litet kök med smart planering

Storleken är inte avgörande då man talar om ett kök - avgörande är vad man gör med den yta man har till förfogande. Många av oss bor idag i lägenheter och dessa erbjuder sällan den där ytan som man kanske drömmer om. Köket blir ofta lidande i detta - man ser hellre att vardagsrum och sovrum är lite större och att köket i sin tur blir lite mindre.

Detta kan man lösa genom en mer öppen planlösning där kök och vardagsrum smälter ihop och separeras endast genom en köksö. Förutsatt att detta är möjligt - annars får man nöja sig med det mindre köket och göra det bästa av situationen.

smart planerat kök 

Ett mindre kök ställer högra krav på fantasi och det ställer höga krav på planeringen. Det går att förvandla en liten yta och få denna att upplevas som en större sådan. Vi tänkte visa hur man gör genom att räkna upp några av de bästa tips vi samlat på oss genom åren.

Tips för ett litet kök

Fördelen man har idag är att de flesta kökstillverkarna ä väl medvetna om att många av oss bor i mindre bostäder och att man därigenom tagit fram lösningar som passar även för mindre kök. Förr så fokuserade man nästan uteslutande på smarta lösningar för större ytor - idag har det blivit avsevärt mycket enklare att hitta bra förvaring och integrera denna i ett lite mindre kök. I framkant gällande detta ligger Ikea och ett besök där kan ge väldigt mycket inspiration och idéer.

Med detta sagt så ska vi fortsätta med våra tips och vi gör det i punktform så att det hela blir lite lättare att följa:

  • Använd höjden. Rent generellt så är vi dåliga på att utnyttja höjden i våra bostäder. Bor man i en mindre lägenhet så är det ett måste - i synnerhet i köket. Det kan vara väldigt snyggt att exempelvis låta kastruller och stekpannor hänga högre upp på väggen och därmed frigöra utrymme för annat i köksskåpen. Här kan du med fördel använda dig av armeringsjärn samt några krokar.

  • En mindre, rörlig köksö. En sådan kan svälja väldigt mycket förvaring och den är dessutom praktiskt sett till att du kan använda den som arbetsbänk.

  • Platsbygg. En skicklig snickare kan hjälpa till med att bygga köksbord som passar just ditt kök. Detsamma gäller skåp och andra smarta lösningar - exempelvis hyllor - som hjälper till vid förvaringen. Att exempelvis bygga in mikrovågsugnen är också ett bra alternativ.

  • Smala, höga skåp. Denna modell av köksskåp är att föredra i ett lite mindre kök. De rymmer inte lika mycket så du bör vara noggrann med att rensa ut allt som är onödigt (det brukar finnas en hel del).

  • Färg för att lura ögat. Målar du ditt kök i någon stark färg så blir det lätt mindre i andras ögon. Målar du i vitt så upplevs köket som avsevärt mycket större. En optisk synvilla som i verkligen rekommenderar. Vitt är trist? Ja, kanske - men du ska naturligtvis matcha med lite starkare accentfärger i form av tavlor, handdukar och någon lampa.

  • Lys upp. Punktbelysning är ett bra sätt att göra köket lite mer tilltalande. Ett litet kök blir ofta väldigt lugubert. Spotlights på valda ytor är väldigt effektiv och då dessa även går att bygga in - både i tak och i skåp - så tar de inte så mycket plats. Fiat Lux!

Vi hjälper dig med ditt nya kök!27 Nov 2017