Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Modernt stilrent kök i lägenhet

Då en lägenhet sällan ger samma möjlighet till förändring som en villa så är man lite hårdare hållen rent inredningsmässigt.

Det blir svårare att slå ut en vägg, öppna upp och på andra sätt förändra i en lägenhet då man måste söka tillstånd och därmed riskerar att se sina drömmar gå i kras. Detta innebär att man på ett annat sätt måste maximera det kök man har och göra det bästa av den yta som finns tillgängligt där. Något som definitivt inte behöver vara synonymt med någonting negativt.

Tvärtom: det moderna köket är ofta anpassat efter mindre ytor och gör sig väldigt bra i just lägenhetet. Flera tillverkare av köksinredning har lägenheter i åtanke då de skapar sina produkter. Exempelvis Ikea är experter på att tillverka skåp, vitvaror och andra detaljer som passar lika bra i stora villor som i den mindre lägenheten.

modernt kök i lägenhet

Nyckelordet man bör söka efter då man talar om ett modernt kök är stilrent. Det gäller att hitta en balans mellan det avskalade och det personliga. I och med att en lägenhet inte bjuder på någon överflödig yta så är det viktigt att man maximerar utrymmet och där man inte behöver ta ifrån tårna gällande sin inredning. Detta utan att det hela blir spartanskt. Som sagt - balansen är nyckeln i ett modernt, stilrent kök.

Så skapar du det moderna köket

Vi tänkte visa några nycklar till hur det moderna köket ser ut och hur du ska tänka för att få det hemma hos dig.

  • Underskåp snarare än överskåp. En köksö är ofta ett givet inslag i det moderna köket och detta av den enkla anledningen att en sådan sväljer väldigt mycket förvaring - och att den samtidigt fyller en funktion i form av en arbetsyta. Två flugor i en smäll. Köksön gör det möjligt att ta bort överskåpen som ofta tar väldigt mycket plats. Färgerna på skåpen kan hållas i lite mörkare toner - grått, beige och blått. Handtagen brukar ofta integreras i skåpen för ett än mer sobert intryck.

  • Industrikänsla. Det ska vara rent, det ska vara avskalat och det ska till mångt och mycket påminna om en industrilokal. Svart är en dramatisk färg som är utmärkt att använda - antingen i form av lampor eller, om du vågar, som färg på köksskåpen. Vitt kakel är annars väldigt gångbart; gärna med svarta fogar som verkligen ramar in och framhäver varje platta.

  • Betong: Betong är ett tacksamt material då det kommer till inredning - förutsatt att man använder det på rätt sätt. En bänkskiva gjuten i betong kan skapa ett väldigt kallt rum. Kompletterar man denna med växter eller en rustik skärbräda i trä så blir det betydligt varmare och mer trivsamt.

Detaljerna ger det stilrena köket

Det finns en risk att det moderna köket kan upplevas som lite opersonligt och kallt. Använder man betong, kakel och håller färgerna sig till en lite mörkare skala så blir det lätt ganska tråkigt. Nyckeln för att låsa upp dörren till det mer personliga köket sitter i detaljerna. En snygg tavla med någon explosiv färg, kanske en matchande matta, handdukar stilrent upphängda samt korgar med frukt och grönt i gör köket mer levande. Den stilrena basen höjs upp av de mer personliga detaljerna. Dessa ska dock hållas sparsamt: ett modernt kök ska fortfarande vara sparsamt inrett.

Vi hjälper dig med ditt nya kök!22 Nov 2017