Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Så installerar du en diskmaskin

Vi tänkte här gå igenom steg för steg hur du ska gå tillväga för att installera din nya diskmaskin.

Att göra jobbet själv sparar dig en hel del pengar då du slipper anlita en rörmokare. Vi ska dock säga att vår lathund visar hur du går tillväga om du har el, kallvatten och avlopp framdragna. Det vill säga: har det funnits en diskmaskin tidigare så kan du följa våra råd. Om inte - ta kontakt med en rörmokare.

Får du installera en diskmaskin?

Ja, det får du - om, som sagt, det handlar om att ersätta en äldre sådan. I det läget så kan du som privatperson både sköta demontering av den äldre maskinen och sköta installationen av den nya. Försäkringsbolag brukar godta den lösningen.

Handlar det däremot om att en helt ny maskin ska installeras och där nya ledningar för avlopp, vatten och ny elektricitet ska dras så kommer de inte att ersätta dig vid en eventuell framtida skada. Elen får du, för övrigt, inte dra själv ändå; där måste alltid en behörig elektriker anlitas. Vi kan komma med två snabba råd innan vi ger vår guide om hur du ska gå tillväga:

  1. Kolla med ditt försäkringsbolag innan. Du vill inte hamna i en situation där någonting går fel och där du får bära hela ansvaret. Skulle din diskmaskin gå sönder och vatten rinna ut så handlar det om en kostsam historia. Den kostnaden vill du definitivt inte ta själv. Jobbet ska vara fackmannamässigt utfört, det är grundinställningen från försäkringsbolagen.

  2. Dokumentera. Om ditt försäkringsbolag ger tummen upp så är det bara att sätta igång med installationen. Vi skulle dock rekommendera dig att du dokumenterar arbetet. Ta några bilder och skriv en förklaring av vad som utförts. Det ger dig dels bevis på att du följt konstens alla regler och dels så kan du också gå tillbaka och se i vilken ordning installationen skett om du av någon anledning skulle behöva korrigera något i framtiden.

Följ dessa steg för att installera din nya diskmaskin

Så, då sätter vi igång med installationen av din nya diskmaskin och där vi helt enkelt radar upp stegen du ska följa. Enligt följande:

  1. Slå av vattnet. Börja med att slå av vattnet. Normalt sitter en liten kran under diskbänken eller bredvid blandaren.

  2. Demontera den gamla maskinen. Koppla loss alla slangar och bär sedan undan maskinen. Det är tungt så förmodligen kommer du att behöva hjälp. Som en fotnot så kan vi direkt säga att en förbrukad diskmaskin lämnas på Miljöstationen som en vitvara.

  3. Plocka försiktigt ur den nya maskinen ur emballaget. Montera därefter avloppsslang och tilloppsslangen. Under diskbänken finns en liten pip - det är i denna som avloppsslangen ska fästa-

  4. Använd en slangklämma och fäst slangen i ett upp- och nervänt U. Detta ska ske så högt upp på skåpets insida. Den höga placeringen och den uppochnedvända bokstaven gör att avloppsvatten från diskhon förhindras från att rinna ned i maskinen.

  5. Läckageskydd! Innan du skjuter maskinen på plats så måste du lägga ut ett läckageskydd. Detta är det som kommer att rädda dig från en smärre katastrof om diskmaskinen skulle springa läck i framtiden. Klart? Okej, då fäster du tilloppsslangen till vattenanslutningen. Dra åt rejält.

  6. Sätt in kontakten. Du börjar med att sätta kontakten i eluttaget och därefter så skjuter du in maskinen. Här kommer du att få justera lite - både i höjd och i sidled. I din bruksanvisning finns tydliga instruktioner om hur du använder skruvarna som du justerar höjden med. Då du är färdig med detta så ska du förankra maskinen i sidorna via andra skruvar.

  7. Redo att användas. Slå på vattnet och kör ett kortare program. Var noga med att se att inget läckage syns någonstans. Klart!

Vi är ett tryggt och prisvärt alternativ när det gäller köksrenovering i Stockholm!
9 Dec 2019