Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Välja diskmaskin | Prestanda, design, pris

Den som inte har diskmaskin hemma, och är nöjd med det, har ofta svårt att se vad det är som alla diskmaskinsägare jublar över. Det tar ju tid att plocka i och ur disken hela tiden, och det är väl inget svårt att diska upp kastrullerna medan man lagar mat, och tallrikarna och glasen efteråt? Dessa personer producerar antagligen inte särskilt mycket disk, har antagligen inte barn och har säkert inte heller folk över på middag, någonsin.

”Jämfört med att stå och handdiska tre fyra gånger om dagen är det en dans på rosor att ha en diskmaskin. Dessutom är det bättre för miljön, eftersom en diskmaskin gör av med betydligt mindre vatten än när man handdiskar”

Den som däremot har återkommande problem med tornande disktravar som inte diskar sig själva och skaffar en diskmaskin kommer inte att ångra sig. Visst är det så att i- och urplockning kan kännas motigt när man är trött, men jämfört med att stå och handdiska tre fyra gånger om dagen är det ändå en dans på rosor att ha en diskmaskin. Dessutom är det bättre för miljön, eftersom en diskmaskin gör av med betydligt mindre vatten än när man handdiskar.

Mycket att välja på

Det finns många diskmaskiner på marknaden. De har olika märken, olika utseenden, varierande mängd specialfunktioner och de drar olika mycket energi i förhållande till sin storlek. De rymmer mer eller mindre disk, och de är mer eller mindre tysta. Slutligen kan diskmaskiner också variera kraftigt i pris, från några tusenlappar upp till femsiffriga belopp. Att välja diskmaskin kan således vara väldigt svårt, om du inte vet exakt vad du är ute efter. Här går vi igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja din första diskmaskin.

Vilken typ av diskmaskin passar dig bäst?

Det finns några olika grundtyper av diskmaskiner. Den vanligaste varianten är de underbyggda diskmaskinerna, 60 cm breda, som inte har klädda sidor eller topp utan endast har en frontlucka. Dessa är avsedda att passas in under diskbänken. En variant av dessa maskiner är den integrerade diskmaskinen, där man själv kan montera på en front som går i samma stil som köksluckorna. På så sätt gör man diskmaskinen osynlig, och även displayen är gömd på toppen av luckan. En lampa nere vid sockeln lyser medan maskinen är igång för att man ska veta när man vågar öppna luckan.

modern diskmaskin

För den med ett mindre kök kan en smal diskmaskin passa. Dessa är oftast 45 cm breda, till skillnad från standardmåttet 60 cm. I gamla kök, som inte är byggda för att ha plats för en diskmaskin, kan en smal diskmaskin kanske passas in. Om inte ens den får plats kan man alltid välja en bänkdiskmaskin, som kan stå på köksbänken och kopplas in permanent eller manuellt till vattenkranen. En bänkdiskmaskin kan också integreras i ett skåp eller på en hylla.

Energimärkning från D till A+++

Alla diskmaskiner har en energimärkning, och den anger hur mycket energi en diskmaskin gör av med utifrån sin storlek. Detta innebär alltså att en stor diskmaskin med bra energiklass ändå kan göra av med mer el och vatten än en liten maskin som är sämre klassad. Detta är anledningen till att du först ska välja en lämplig storlek på diskmaskinen, utifrån hur mycket disk ditt hushåll producerar. Därefter ska du förstås i första hand välja en diskmaskin med energiklass A+++, som är den högsta märkningen. På så sätt sparar du både på miljön och pengarna.

Teknologiskt underverk eller vanlig enkel diskmaskin?

Det finns vanliga, enkla diskmaskiner med två, tre program som man direkt förstår hur de fungerar, och så finns det maskiner med komplexa menyer där displayen ser ut som att den hörde hemma i en cockpit. Om du gillar att ha många valmöjligheter och är teknikintresserad finns det helt klart läge och anledning att botanisera bland alla funktioner och finesser som erbjuds på de lite lyxigare modellerna, men vill du bara ha en maskin som tar hand om disken om du trycker på en knapp, så är det antagligen bättre att satsa på en enkel modell i rätt storlek, med bra energimärkning och ett rimligt pris.

Vi ger ditt kök ny glans!20 May 2019