Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Alternativ till plast i köket

Vilka alternativ finns det till att använda plast i köket?

Idag så ser man att fler och fler svenskar vill ta ansvar och bidra till en bättre miljö. Genom att reducera användningen av plast i vardagen så kan man dra sitt strå till stacken och detta utan att uppoffringarna blir allt för stora.

Det svåra handlar om att ta steget och att göra sig själv mer medveten om att A) var plasten finns och B) att det faktiskt finns alternativ att använda. Begreppet plastbanta har blivit populärt runt omkring i våra svenska hem och för många så sker startskottet för denna nya livsstil i köket.

Att köket blir startskottet för att börja plastbanta är definitivt ingen tillfällighet. Dels så är det just i köket vi använder oss av som mest plast i vardagen och dels så finns det även väldigt många olika alternativ tillgängliga på marknaden.

Vi tänkte räkna upp några av dessa, men innan dess så ska vi även tillägga följande: Rom byggdes inte på en dag. Med detta menar vi att det är svårt att sluta med plast genom att bara rycka bort ett plåster. Vi har vant oss vid plast och även om det handlar om att det idag finns många alternativ så kan man kanske inte byta ut allt i ett enda svep. Det bär också en kostnad att plastbanta. De alternativa materialen som finns - exempelvis rostfritt stål, bambu, glas, trä med flera - kostar ofta mer pengar. Det är inte ett helt gratis val att göra skillnad. Vilket naturligtvis är tråkigt.

Skynda långsamt, ta det steg för steg och känn ingen skam över att du exempelvis använder dina gamla burkar av plast så länge de fungerar. Byt ut saker stegvis och du kommer att dra ditt strå till stacken.

Dessa saker och föremål kan du byta ut

Vilka föremål kan man då byta ut i köket och därigenom minska sin egen användning av plast? Här följer en lista på alternativ:

  • Skärbrädor. Det finns en uppsjö av alternativ till skärbrädor av plast. exempelvis trä och bambu är två favoriter. Tänk på att rengöra ordentligt bara!

  • Sugrör. Idag finns en massa alternativ till sugrör i plast. Metall, glas och papper är några av de mest populära.

  • Matlådor. Dags att ta tillbaka den gamla snuskburken? Ja, varför inte? Matlådor av plast har vissa fördelar - men även nackdelar. Inte minst då man värmer dem och det genom denna löses upp kemikalier och gifter. Inte så trevligt att äta kanske? En matlåda i rostfritt stål är enklare att rengöra, men den har nackdelen i att den inte går att värma i mikron.

  • Köksredskapen. Här finns det en massa alternativ till plast. Välj exempelvis bambu, trä eller stål och du får - utöver att du bidrar till en bättre miljö - även en snygg accent till den övriga inredningen. Dessa redskap kan med fördel lämnas framme.

  • Diskhandskar. Diskhandskar av plast går utmärkt att ersätta med motsvarande tillverkade av naturgummi.


Läs mer

Fristående eller inbyggt kylskåp?

Lättskötta bänkskivor i trä till köket

Så väljer du kylskåp inför din köksrenovering

 

Vi ger ditt kök ny glans!14 Sep 2021