Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Kök 30-tal | Inred köket i 30-talsstil

Drömmer du om ett kök från vårt 30-tal?

Du är långt ifrån ensam. Många idag drömmer sig tillbaka i tiden och vill, genom inredningen, skapa en nostalgisk känsla i hemmet. Det som är talande med just ett kök från vårt 30-tal är att en helt ny stil introducerades i Sverige. Detta i form funktionalismen som slog igenom på bred front.

Funktionalismen - Funkis, i folkmun - började växa fram under 20-talet, men det var i samband med Stockholmsutställningen 1930 som den stora revolutionen ägde rum. För, man kan verkligen kalla det för en arkitektonisk revolution. Istället för att vi människor anpassade oss till våra byggnader och bostäder så anpassades dessa efter våra behov.

Funkis innebar - och innebär fortfarande - att funktion ska trumfa estetik och utsmyckning. Vilket innebar rena linjer, rena former, genomtänkta lösningar och där fönster med rätt placering skulle ge ett högre insläpp av ljus. Det oärliga i arkitekturen skulle bort: onödiga utsmyckningar, ornament och allmänt lull-lull skalades av till förmån för det mer direkta. Detta syntes i allt från toalett, vardagsrum, hall och - kanske framförallt - i köket.

Inred ditt kök i 30-talsstil

Hur ska man då tänka om man vill inreda ett kök i 30-talsstil och då med funktionalism som målbild? Nyckeln är, som sagt, funktion och där dina egna behov hamnar i centrum. Du ska dels ha lätt att röra dig i köket. Triangeln mellan kyl, spis och diskho ska finnas - och du ska ha ett bekvämt avstånd mellan alla dessa punkter. Bänkarnas höjd ska vara anpassade för arbete så att du kan laga mat och arbeta utan att få ont. En annan detalj är att det ska finnas generöst med just arbetsytor och att det även ska finnas god förvaring.

Ser man till detaljerna så är det less is more som gäller. Det ska vara rena linjer. Köksluckorna ska vara rena och handtagen ska vara enkla att hantera. Det senare är en intressant detalj i ett kök från 30-tal. Man kan till en början avfärda köket - och funktionalismen - som tråkigt. Granskar man det på djupet så finns emellertid nästan alltid spännande detaljer.

Snabelbeslaget är ett tydligt exempel på detta. Ett beslag som än idag används och som - trots sin relativa enkelhet - ändå adderar både personlighet och karaktär till köket. De enkla, plana köksluckorna får ett lyft genom denna tidstypiska detalj som finns där - men utan att tvinga till sig uppmärksamhet.

rutigt golv i köket

Golvet är något som man idag gärna kan ta ut svängarna vid om man vill inreda i 30-talsstil. Det schackrutiga är - oavsett om det är svart/vitt eller röd/vitt - något som bryter av och skapar en unik personlighet. Funkis är inte enbart funktion: viss estetik och viss lekfullhet ryms också inom denna arkitektoniska stil. Även om det adderats lite i efterhand. Våra bostäder är inte bara, som Funktionalismens fader Le Corbusier uttryckte det, maskiner att bo i. Vi ska leva också.


Läs mer

Lättskötta bänkskivor i trä till köket

Så installerar du en diskmaskin

Många väljer att behålla gamla stommar i köket

 

Vi ger ditt kök ny glans!15 Apr 2021