Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Många väljer att behålla gamla stommar i köket

Idag sker köksrenoveringar betydligt oftare än förr i tiden, och ofta innan köket hunnit bli gammalt. Många väljer därför att behålla gamla stommar i köket.

Ett kök som bara har ett tiotal år på nacken må se lite omodernt ut, särskilt om det designats enligt det tycke och smak som rådde just det året det byggdes. Men ur funktionssynpunkt så är köket antagligen fortfarande som nytt. Många väljer ändå, när de flyttar in i en ny bostad, att göra om köket. Man kan tycka vad man vill om detta ur miljösynpunkt, men det finns uppenbarligen en vilja hos många att sätta sin egen prägel på den bostad man flyttar in i, och köket är en bra plats att börja.

Den som vill ta miljöhänsyn och samtidigt spara in lite pengar på köksrenoveringen gör dock klokt i att behålla de gamla stommarna, så länge planlösningen känns rätt. Det går utmärkt att behålla gamla stommar och ändå få ett kök som ser helt nytt ut och få de funktioner man vill ha.

Ett snabbare sätt att renovera köket

Att behålla stommarna och endast byta ut luckor, sätta in lådor och så vidare, är ett betydligt snabbare och dessutom billigare sätt att renovera köket. Eftersom stommarna i regel är dolda har det heller ingen betydelse om stommarna som används är nya eller inte. Så länge de gamla stommarna inte är i dåligt skick (och i dåligt skick blir de inte förrän efter flera decenniers hård användning) så går de utmärkt att använda som grund för ett nytt kök.

renoverat kök med gamla stommar

Att byta ut luckor i ett kök tar mindre än en dag, och allt som allt kan en köksrenovering klaras av på ett par dagar med gamla stommarna. Jämför det med arbetet att riva ut hela det gamla köket, inklusive stommar, och bygga upp ett nytt. Det tar inte bara tid, utan kostar även mycket pengar om du anlitar professionell hjälp. En annan stor fördel med att behålla de gamla stommarna är att du får betydligt mindre byggskräp att ta till återvinningen.

Gamla stommar ofta av bra kvalitet

Även riktigt gamla kök kan ha stommar i mycket fint skick. Man kan faktiskt säga att ju äldre ett kök är, desto bättre virke har antagligen använts till stommarna. Detta gäller särskilt på äldre platsbyggda kök. Visst tillkommer faktorerna ålder och slitage, men ett kök med stommar av gammalt kärnvirke kan i princip hålla hur länge som helst om det inte utsatts för mer än normal användning.

Bor du i ett hus från 40- eller 50-talet som inte renoverats på länge, tänk dig för innan du bestämmer dig för att riva hela köket. Ta gärna in en snickare och låt denne bedöma kvaliteten på stommarna. I många fall går det faktiskt att använda de gamla stommarna som grund till ett nytt kök. Man kan till exempel enkelt höja bänkhöjd och så vidare så länge själva planlösningen känns rätt.

Höj värdet men slipp de stora utgifterna

Att bygga nytt ovanpå de gamla stommarna är, om det är möjligt, alltid det bästa ur både miljömässig och ekonomisk synpunkt. Miljömässig eftersom det sparar resurser, och ekonomisk eftersom du betalar mindre men ändå får ett nytt kök som höjer värdet på din bostad.

Om du är osäker på om dina stommar går att behålla vid en köksrenovering får du gärna höra av dig till oss, så hjälper vi dig att göra en professionell bedömning!


Andra artiklar om kök

Inbyggda vitvaror | Viktigt att tänka på

Bygg ett kök som är lätt att arbeta i

Inspiration - Kök med dubbla ugnar

Vi är ett tryggt och prisvärt alternativ när det gäller köksrenovering i Stockholm!
6 Jul 2020