Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Köksporslin – trender, material, färger

Köksporslin - från startbox till personlig stil

Innehållet i många svenskars köksskåp får sin anspråkslösa början i form av något möbelvaruhus startbox, eller kanske på secondhandbutiken eller billiga auktionssiten.
De allra flesta av oss har inte möjlighet att köpa drömporslinet i sin helhet så fort vi flyttar hemifrån, och kanske ligger det inte heller riktigt i tiden att göra det ens för den som kan. Istället går våra personliga smakuttryck i köket ofta till sig successivt över tid, och stilutmaningen ligger allt som oftast i att göra sig av med krackelerade gamla muggar och omatchade tallrikar för att inte belamra skåpen med köksporslin som inte tillför mycket mer än i bästa fall nostalgi.

Detaljerna i centrum - köksporslin som skapar trivsel

I dagens trender för köksporslin ingår allt från vintageklassiker som går för höga summor på Blocket och Tradera, till prisvärda och moderna serier från större kedjor, inte minst klädjättarnas heminredningsbutiker som blir mer och mer tillgängliga tack vare näthandelns utbredning. Trenderna kommer och går, och även om det kan vara roligt att förnya sig i form av kreativa dukningar och annorlunda detaljer är det trots allt ett gott råd att välja ett mångsidigt och hållbart köksporslin som du kommer att trivas med i längden. Vare sig hållbart eller tidlöst betyder nödvändigtvis tråkigt! Här följer några tips på hur du får det trivsamt vid matbordet med snyggt och tidsenligt köksporslin som går att variera i oändlighet.

Rostfritt - äta ute hemma!

Allt köksporslin behöver inte vara gjort av porslin. Att blanda in andra material kan ge dukningen liv och personlighet, en undertallrik av trä eller en brödassiett i färgat glas gör mycket för att ge en strikt dukning i vitt lite extra värme och djup. Vill du återskapa känslan av att äta ute på restaurang i ditt eget hem är det just nu både trendigt och trevligt att duka med tillbringare, mjölkkannor och liknande i rostfritt stål. Gärna i kombination med enkelt och klassiskt vitt porslin som påminner om kvartersbistron eller konditoriet. Praktiskt, hållbart och snyggt!

Naturnära färger och material

Undertallrikar av trä, brödkorgar i strå eller rotting, oblekta linneservetter, plocka fram obehandlade skärbrädan från slöjden och servera smöret på en platt sten! Det låter banalt men naturen är superinne i köket. Blanda upp med enkelt omönstrat porslin eller keramik och du får en mycket tidsenlig, fräsch och tilltalande dukning med enkla medel. De här materialen är vanliga i skandinavien och enkla att få tag i, köp lokalt och spara på miljön.
Keramik och stengods - personligt och hållbart.

naturnära köksporslin

Inte sedan 1970-talet har keramik varit så populärt och lättillgängligt som nu, men då koppar och fat från den tiden bjöd på mustiga, mörka färgställningar och psykedeliska mönster och trolsk estetik är dagens keramik ofta nättare och mer sparsmakad. Gemensamt har keramik och stengods från alla tider att det är mångsidigt och hållbart. Att köpa handgjord keramik från grannens drejarverkstad i garaget, begagnat eller på någon hantverksmarknad behöver inte vara superdyrt, du får en garanterat personlig touch vid dukningen och hittar du en keramiker du gillar kan det vara både roligt och värdefullt att stödja en hantverkares konstnärliga verksamhet!

Blåvitt - Långt från både ostindien och Konsum

På tal om inredning slänger man sig kanske alltför ofta med uttryck som “tidlöst” och “klassiskt. Men det klassiska, tidlösa porslinet med blått blommönster på vit botten är och förblir trendigt! Det är så hemvant för de flesta att det nästan är lika enkelt att kombinera med annat som vanligt vitt porslin. En annan fördel med det romantiska blåvita är att det finns begagnat i stort sett i oändlighet - på secondhandbutiker som myrorna och stadsmissionen finns det ofta en hel avdelning reserverad för porslin i blått och vitt - och det gör ingenting om du kombinerar flera olika serier och modeller. Det är snarare ett kul sätt att göra en klassisk och gammaldags dukning lite vild och eklektisk. Så länge den blå färgen är någorlunda enhetlig blir det snyggt!

Det var våra tips på dagens trender inom köksporslin och dukning. Lycka till, njut av ditt vackra köksbord, och bon appétit till dig och dina gäster!


Läs mer

Lättskötta bänkskivor i trä till köket

Installera köksfläkt i lägenhet med mekanisk frånluftsventilation

Lantligt kök | Så inreder du ett stort lantkök

Lägga nytt golv i köket

 

Vi ger ditt kök ny glans!15 Feb 2021