Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Kökstrender 2022

Ett nytt år kommer med nya trender. Köket är en otroligt viktig plats i alla hem. Det är där man samlas och umgås. Såhär i början av året kan man fundera på vilka kök vi kommer se i år. Låt oss guida dig till det vi tror blir de hetaste köken 2022.

Lyx i marmor och massivt trä

Vill du bygga ett lyxigt kök så skall du inte lägga dina pengar på guld och glitter utan på massiva och vackra material såsom marmor och massivt ädelträ. Platsbygg istället för att köpa fabriksbyggt och planera för ett kök som skall stå i minst 50 år. Slit och släng tillhör det förflutna. Nu vill vi bygga klart en gång för alla. Ett modernt kök skall byggas hållbart och gå att ytrenovera på ett enkelt sätt för att kunna få tillbaka sin fräschör. Tänk långsiktigt i dina val av färg och material.

Japandi - minimalism med skandinaviska och japanska element

Man kan sammanfatta Japandi som en minimalistisk inredningsstil där man kombinerar element från japansk och skandinavisk design. Begreppet Japandi dök upp redan 2015 men slog igenom stort först 2021. De ideal som genomsyrar Japandi stämmer väl in med tankar kring hantverk, hållbarhet och kvalitet som vi ser finns både i klädmode och inredning.

japandi kökstrender

Om du vill bygga ett kök i Japandi-stil skall du välja material av trä (gärna bambu), linne och keramik. Stilen är rå men samtidigt städad, skör och sinnerlig. Handgjorda kakel och annan inredning som är omsorgsfullt gjord premieras framför fabrikstillverkad anonymitet och perfektion. Färgerna som kommer med Japandi är ockra, grönt, blått, grått och vitt.

Skogsbad - inte mossigt med mossa

Japandi krokar i en annan stark trend som kommer från en japansk livsstilsrörelse - skogsbad. Nu vill vi ta in skogen i vårt hem och våra kök. Välj nordiska träslag såsom gran, tall och björk. Ta vara på träets naturliga utseende och behandla endast med sådant som gör att man ser trädets årsringar och naturliga färg.

Även nordisk natursten fungerar bra i ett skogsbads inspirerat kök. Till exempel en bänkskiva eller ett golv gjort av skiffer eller granit.

Det är roligt och inspirerande att inreda med växter. Här kan du verkligen släppa loss och låta fantasin flöda från golv till tak, men koncentrera dig på sådant som i första hand är grönt och som inte nödvändigtvis blommar. Varför inte till exempel skapa en mossvägg? Mossväggar är dessutom ljudabsorberande och bidrar till en bättre inomhusmiljö.

Låt även din matlagning få en nytändning med ingredienser från skogsbrynet. Våren kommer med harmynta, granskott och nässlor som passar till både sallader och soppor. På hösten är skogen full med god och nyttig mat som lingon och kantareller.

Smarta kök

Den smarta tekniken tar sig in i alla aspekter av vårt liv och nu även till köket. Idag finns det smidiga lösningar som vi inte hade kunnat drömma om för 20 år sedan. Att investera i den allra senaste tekniken för ditt kök är klokt då utvecklingen knappast kommer gå bakåt. Välj energieffektiva och uppkopplade vitvaror till ditt kök så kan du enkelt kolla in i frysen innan du köper mat. När du kan ha koll på din kyl och frys från mobilen minimeras risken att du köper för mycket mat och på så vis minskas matsvinnet.

Du kan också bygga in mycket i utrymmen som annars kanske inte används, det gör att du sparar plats. Till exempel så kan du bygga in laddningsstationen för din robotdammsugare i kökssockeln där den varken syns eller tar någon plats. Det är även möjligt att sätta in bluetooth högtalare i utrymmen mellan skåp som annars utgör en oanvändbar yta.

Tack för att du läst den här texten och lycka till med dina nya köksäventyr 2022!


Läs mer

Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter

Många väljer att behålla gamla stommar i köket

Så installerar du en diskmaskin

Vi ger ditt kök ny glans!1 Feb 2022