Man kan absolut byta bänkskiva själv i köket om man är händig. Känner man sig lite osäker kan man ta hjälp av en snickare vid vissa moment, till exempel för att såga ut och montera spishäll, diskho och blandare.
Innan du börjar montera ny köksbänk
Många bänkskivor kommer med en bruksanvisning, läs den innan du börjar.
Verktyg för bänkbyte:
-
Måttband eller tumstock
-
Tvingar
-
Silikon
-
Vattenpass
-
Metallfil
-
Cirkelsåg eller sticksåg
-
Maskeringstejpå
-
Borr
-
Handsåg
Mät noggrant
Det absolut viktigaste är att få måtten rätt. Mät gärna en gång för mycket än en gång för lite. Du får inte glömma att mäta djupet på skivan. Det finns standardmått på cirka 60 cm, men har du ett äldre kök kanske du inte kan köpa en bänk som har ett sådant eller så behöver du såga till den. Hur djup din blir bänk bestäms av var underskåpen slutar samt hur mycket överhäng du vill ha. Vissa väljer ett avslut precis över luckorna, andra vill ha ett överhäng på 0,5-2 cm.
Kantlister och tillbehör
Det är bra att kontrollera en extra gång vad som följer med när du beställer din bänkskiva. Kantlister kommer du vilja ha, precis som fuktskydd för diskmaskinen. Många missar fuktskyddet vilket gör att bänkskivan utsätts för fukt och värme som den många gånger inte tål. Lister på alla synliga kanter gör att det blir ett snyggt slutresultat.
Skydda bänkskiva och skåp
Om det är möjligt skall du ta bort skåpsluckor och annat löst när du monterar bänkskiva. Skydda bänkskivan under monteringen, spara lite emballage för att minska risken för repor och kantstötning.
Steg för steg - så går du tillväga
1. Förbered för ny bänkskiva
Koppla ur vatten och avlopp. När du tar bort den gamla bänkskivan behöver du vara försiktig med bänkskåp, kakel och annat som skall behållas.
Kontrollera med vattenpass att underlaget, på vilken skivan skall monteras, är vågrätt och plant. Se även över hörnen då väggar ibland är lite skeva. Gör de justeringar du kan så att det stämmer med bänkskivan.
Mät och rita upp där du planerar att såga med en mjuk blyertspenna. Rita på undersidan av bänken om du skall såga med elektrisk såg och på ovansidan om du tänker använda handsåg. Är materialet mörkt laminat kan du sätta maskeringstejp där du skall rita och sedan rita på den. Rita upp såglinjer med en mjuk blyertspenna på ovansidan om du ska använda handsåg och på undersidan om du ska använda elektrisk såg. Ska du rita på mörkt laminat rekommenderas att sätta maskeringstejp över såglinjen och rita på tejpen.
2. Såga till bänken
Har du en fintandad handsåg kan du såga från framkanten. Håll sågen relativt lodrätt. När du passerat kanten kan du minska vinkeln på sågen till cirka 25 grader. Använder du en elektrisk stick- eller cirkelsåg så skall du såga med ovansidan nedåt, det blir snyggast så. Ett fult sågsnitt kan jämnas till med fil.
Använd en mall när du skall såga ut hål för spishäll, blandare och liknande. Spegelvänd mallen om du märker upp på baksidan av bänken så det blir rätt.
När du borrar skall du borra från ovansidan och använda minst 12 mm på borret. Såga sedan med en fintandad handsåg eller med en elektrisk såg så som vi skrivit här ovan.
Använd fuktspärr för våtrum eller klarlack som försegling på alla råa kanter. Det är viktigt då dessa är mycket känsliga för fukt.
3. Montera bänkskivan
Kontrollera att skivan passar genom att lägga den på plats. Underlaget skall vara plant och stadigt.
Till hörnskarvar på 90 grader kan du använda Alu PF-profil. Om det finns risk att en kant kan bli våt så skall den skyddas med en list av aluminium som monteras genom att limmas med fogtätande lim och sedan skruvas fast.
Bänkskivan skruvas fast. En skruv i varje hörn och sedan ungefär var 60:e cm längs med skivan. Använd tvingar för att hålla fast bänkskivan när du arbetar.
Lycka till!
Läs mer
Andra inlägg
- Lättskötta bänkskivor i trä till köket
- Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter
- Fem klassiska pinnstolar
- Byta kolfilter i fläkt – en guide
- Rengöring av vedspis
- Kökstrender 2023
- Byt handtag och knoppar i köket
- Måla om kakel – snygga till ditt kakel med målning
- Nytt kök för under 100 000 kr
- Hur bygger man ett skafferi?