Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Kök 20-tal | Inred ditt kök i 20-talsstil

Vi lever i 20-talet - men vi har i många fall blickarna mot det tidigare 20-talet. Då med prefixet 19. Många idag försöker söka sig tillbaka till rötterna och där man vill hitta den genuina, harmoniska och mer rustika känslan i det egna hemmet.

Det gäller inte minst i köket. Ett rum som numera mer förknippas med en plats för alla. Det är där vi samlas som familj och det är där vi laddar våra batterier. Genom att inreda köket i 20-talsstil så blir lugnet mer påtagligt. För många så blir ett mer modernt och futuristisk kök något som bidrar till en ökad stress.

kök i 20-talsstil

Det är inte enbart vid renoveringar i moderna hus som detta typ av kök väljs. Flyttar man in i ett äldre hus så kan man bevara de tidstypiska detaljerna och lyfta hela bostadens karaktär genom att välja ett kök i 20-tal. Det handlar då om att man både har kakan kvar samtidigt som man äter den: man bevarar det genuina som finns i huset, samtidigt som man också får de moderna lösningar som vi vant oss vid. Det handlar om den bästa blandningar av 20-talen. Tekniken från idag och stilen och designen från igår.

Inred ditt kök i 20-talsstil

Hur ska man då tänka för att inreda ett kök i 20-talsstil? Det finns några typiska och utmärkande drag som man kan utgå ifrån. Luckorna har ofta ramar runt sig, handtagen och beslagen är ofta av metall - gärna guldfärgat - och samtliga arbetsytor är väl tilltagna och erbjuder ett generöst utrymme. Förr var köket till för matlagning - och det är den känslan som återskapas.

Det harmoniska ersätter det opersonliga. Ett kök från 80-90-talet kan upplevas som sterilt, tråkigt och plastigt. Det producerades på löpande band och utan några större tankar på annat än funktionalitet och på att hålla priserna låga. Detta innebär att många av de köken idag redan spelat ut sin rätt: material går sönder och reparationer är omöjliga att göra då exempelvis spån och plast är svåra att fräscha upp.

Ett kök som är byggt på 20-talet kan hålla än idag. Det bästa av allt är att det alltid går att reparera och få i ett gott skick igen. Anledningen till detta är enkel.

Material av högsta kvalitet

Förr byggde man med en tanke på hållbarhet. Material valdes med omsorg och för att de skulle klara av att möta tidens tand - utan att för den sakens skull tappa i estetik. Väljer du idag ett kök i 20-talsstil så genomsyrar samma tankar projektet och byggnationen: de tillverkas av rustika, hållbara material och där trä är en given komponent som löper som en röd tråd i allt från skåp vidare till lådor, hyllor och bänkskivor.

Det kostar mer pengar, men det handlar även om en ren investering. Ett kök byggt med detta tankesätt kommer att hålla hur länge som helst - samtidigt som man också hela tiden kan reparera och korrigera - exempelvis genom att måla om - vissa detaljer.

Detta ligger helt rätt i tiden. Idag måste vi ta ett steg bort från konsumtion som skadar vår miljö och bidrar till det klimathot som hänger över oss. Att välja ett genuint hantverk framför det, av sämre material, massproducerade bidrar till ökad hållbarhet och en mindre påverkan på miljön. Det handlar om att bygga ett kök för idag - men även för imorgon. Ett kök som även nästa generation kan dra nytta av.


Läs mer

Lådor eller skåp i köket?

Bygg ett kök som är lätt att arbeta i

Kök 60-tal | Inred ditt kök i 60-talsstil

 

Vi ger ditt kök ny glans!9 Mar 2021