Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal | 08-120 52 100

Kökstrender 2019

Så var det nytt år igen och dags att se vad 2019 har i sitt sköte vad gäller kökstrender. Kök är ju generellt inget man byter ut i en handvändning, en köksrenovering brukar ske som oftast kanske vart tionde år, så det här med trender vad gäller kök bör kanske tas med en nypa salt. Många av våra kunder brukar vilja satsa på säkra kort när det gäller inredning, färg och funktion. Köket ska ju vara attraktivt inte bara för en själv utan också för en potentiell köpare i framtiden Dessutom vill man ju att köket ska ha en viss tidlöshet, så att det inte känns hopplöst daterat om en tio, femton år.

”Som företag i köksbranschen ser vi ju att vissa inslag som börjar som en trend eller nymodighet får en bred förankring och blir till en del av den svenska köksstandarden”

Med det sagt är det alltid roligt att titta på hur inredarna tänker nytt, ta del av andras tankar om köksinredning och kanske få lite inspiration. Som företag i köksbranschen ser vi ju att vissa inslag som börjar som en trend eller nymodighet får en bred förankring och blir till en del av den svenska köksstandarden. En sådan detalj är köksön, som inte alls var lika vanlig för bara något tiotal år sedan, men som numera är standard i de flesta kök där det finns plats.

Golvnära förvaring

En ny trend som vi nästan säkert kan säga kommer att växa är kök utan överskåp, där förvaringen i stället sker i markhöjd, gärna i fristående köksskåp. Det ger ett öppnare kökslandskap, som dessutom på många sätt är mer praktiskt. Överskåpen fyllde en funktion när köken var mindre och serviserna stora, men nuförtiden brukar det gå bra att täcka förvaringsbehoven med skåp i golvhöjd. Det har lett till att det designats en lång rad fristående skåp för förvaring av tallrikar, glas, köksmaskiner, handdukar och allt annat man kan behöva snabb tillgång till. Dessa blir både förvaring och arbetsytor och bidrar till ett smidigare arbetsflöde i köket.

Färg och form

Trenden med guld, silver och brons i köket är enligt experterna på väg bort, och en återgång väntas till det svartvita, strama och sobra. Färgerna kombineras med stenpartier till exempel bakom diskhon eller på bänkytorna Tunna bänkskivor i sten är något av det hetaste vi ser inom kökstrender just nu, och det är dessutom väldigt tidlöst och kommer att hålla länge.

modernt kök i svart och vitt

Vad gäller kakel så kommer det att ske en del experimenterande. Den klassiska kvadratiska kakelplattan kommer delvis att ersättas av mer vågade geometriska former som pentagoner och romber. Detta möjliggör riktigt spännande mönster på kökets väggar, särskilt om man kombinerar flera färger.

Trender inom köksmaskiner

Vi blir mer och mer benägna att köpa köksmaskiner. Att bara ha en brödrost, en vattenkokare och en mikro är inget som håller 2019. I år vill vi kunna köra långkok i en slow cooker eller en sous vide och fixa nypressad juice i en juicemaskin. Riskokare, fritös och kaffekvarn är produkter som blir allt mer populära och som gör den gamla hederliga hushållsassistenten sällskap på köksbänkarna. Det här är en rolig utveckling, som antyder att vi svenskar faktiskt vill använda våra nya fina kök till det de är till för: matlagning!

Läs mer

Kök som på 50-talet

Kök som på 60-talet

Kök som på 70-talet

 

Vi ger ditt kök ny glans!22 Jan 2019