Smarta kök är inget nytt. Redan på 1990-talet pratade man om möjligheterna att låta kylskåp, belysning med mera vara uppkopplade mot Internet för att exempelvis kunna tända och släcka lampor, se om det behöver köpas mer mjölk och liknande funktioner.
Faktum är att man så tidigt som under det futuristiska 1950-talet började man titta på möjligheterna med städrobotar, maskiner med automatik och många framsteg gjordes i köken med nya apparater såsom diskmaskinen, mikrovågsugnen med flera.
Men det har tagit ganska lång tid att få fram smarta kök som verkligen fungerar och gör vardagen enklare. Dels så ligger problemen i att det har funnits så många olika standarder och dels i att det har varit få tillverkare av vitvaror som verkligen har hoppat på tåget, men det har nu äntligen ändrats.
Stora företag som Samsung, Google och Apple har arbetat fram standarder för kommunikation med köksutrustning och annan teknologi i hemmet så att man äntligen kan hålla koll på och styra funktioner även när man befinner sig på annan ort.
Man har valt att göra systemet så enkelt som möjligt genom att skapa universalappar så att tillverkare sen kan välja att göra sina produkter kompatibla med.
Fjärrstyrd belysning och värme den vanligaste funktionen i smarta hem
Även om de inte är specifika för kök så är fjärrstyrd eller förprogrammerad belysning och styrbara värmesystem de vanligaste funktionerna i smarta hem. De flesta värmepumpar erbjuder idag någon form av app som gör att man kan slå på och av lampor samt ställa in temperaturen på värmesystemet, till exempel anpassa det så att temperaturen ställs ner några grader under dagen när man är och arbetar för att sedan värma lite extra just innan man kommer hem igen.
På så vis kan man spara en del pengar på både uppvärmning och belysning genom att de drar mindre ström när du inte är hemma.
Vilka smarta köksfunktioner kan man få?
I köket är det möjligt att styra en mängd olika funktioner. Den tidigare nämnda möjligheten att kontrollera vad man har i kylskåpet kan idag lätt fås med hjälp av kylskåp med kamera invändigt. Koppla samman det med exempelvis Googles Alexa eller Apples Siri så kan du direkt tala om vad du vill lägga till på din inköpslista.
Vill du få maten tillagad perfekt till när du kommer hem kan du förbereda en ugnsform med ingredienser och ställa in på morgonen och sedan fjärrstyra ugnen så att den startar i lagom tid till att du anländer i bostaden. Eller varför inte starta kaffemaskinen direkt från sängen så att du kan gå rakt ut i köket till en nybryggd kopp.
Fjärrprogrammera diskmaskinen så att den går igång under natten när du sover, få varningar i mobilen om det skulle bli strömavbrott eller om någon apparat krånglar, starta robotdammsugaren så att köksgolvet är rent när du kommer hem.
Så länge du väljer utrustning som är kompatibel med det system som du har valt för styrning så kommer du att kunna utföra en mängd tjänster med hjälp av mobilen eller annan uppkopplad enhet.
Hoppa på tåget med smarta kök nu idag när systemen faktiskt fungerar. Det är en god idé att ta med utrustningen redan i planeringen av ditt nya kök, till exempel om du vill ha en display på en vägg för att kunna kontrollera utrustningen även på plats i köket. Genom att ha en genomtänkt plan för smarta funktioner så kommer du att få ett kök med mervärde.
Läs mer
Bygg ett kök som är lät att arbeta i
Andra inlägg
- Lättskötta bänkskivor i trä till köket
- Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter
- Fem klassiska pinnstolar
- Byta kolfilter i fläkt – en guide
- Rengöring av vedspis
- Kökstrender 2023
- Byt handtag och knoppar i köket
- Måla om kakel – snygga till ditt kakel med målning
- Nytt kök för under 100 000 kr
- Hur bygger man ett skafferi?